Talibani obustavljaju aktivnosti Švedske u Avganistanu nakon spaljivanja Kurana

Tanjug
Talibani obustavljaju aktivnosti Švedske u Avganistanu nakon spaljivanja Kurana

KABUL - Talibani su danas saopštili da sve aktivnosti Švedske u Avganistanu moraju odmah biti obustavljene, zbog spaljivanja Kurana ispred džamije u Stokholmu prošlog mjeseca.

- Nakon vrijeđanja svetog Kurana i davanja dozvole za vrijeđanje muslimanskih vjerovanja... Islamski Emirat Avganistan naređuje da se zaustave sve aktivnosti Švedske u Avganistanu - naveo je portparol talibanske administracije Zabiulah Mudžahid u saopštenju, prenosi Rojters.

Nije navedeno na koga se odluka odnosi.

Agencija navodi da Švedska nema ambasadu u Avganistanu od kada su talibani preuzeli vlast 2021. godine i da će se odluka odnositi vjerovatno na švedsku nevladinu organizaciju Švedski komitet za Avganistan, koji ima hiljade humanitarnih radnika u Avganistanu u zdravstvu, obrazovanju i oblasti ruralnog razvoja.

Na protestu ispred centralne džamije u Stokholu prošlog mjeseca jedan od dvojice organizatora pocijepao je i zapalio kopiju Kurana, što je izazvalo oštre proteste i ogorčenje muslimansog svijeta.  Humanitarna pomoć Avganistanu već je ozbiljno otežana nizom ograničenja, uključujući zabranu rada žena u toj oblasti.

Podsjetimo, švedska policija je dala dozvolu za skup na kojem će biti “spaljen vjerski tekst” u gradu Helsingborgu na jugu zemlje, objavili su lokalni mediji. Skup će biti održan danas oko 12 časova na jednom od glavnih trgova u gradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana