Talibani formalizovali set pravila kojima se utvrđuje moralnost

Tanjug
Talibani formalizovali set pravila kojima se utvrđuje moralnost

KABUL – Avganistanski talibani formalizovali su ove nedjelje dugačak set pravila kojima se utvrđuje moralnost, počev od toga da žene moraju da pokrivaju lice, muškarci da nose bradu, a vozači ne smeju da puštaju muziku, saopštilo je ministarstvo pravde te zemlje.

Pravila, promovisana u skladu sa islamskim šarijatskim zakonom čije sprovođenje treba da osigura ministarstvo za moral, bazirana su na dekretu talibanskog vrhovnog duhovnog vođe iz 2022, a sada su zvanično objavljena kao zakon, kazao je portparol ministarstva, prenosi Rojters.

Ministarstvo za moral je već sprovelo primenu ovih zahtjeva, a kako su naveli zbog njihovog nepoštovanja privedene su hiljade ljudi.

Za sada nije jasno da li će zvanično objavljivanje propisa dovesti do njihove strožije primene. Kodeks o moralnosti ima 35 članova i zvanično je objavljen u sredu, nakon što ga je ratifikovao vrhovni duhovni vođa Hajbatulah Akundzada, kazao je portparol ministarstva pravde.

Kazne za kršenje propisa iz ovog kodeksa mogu biti “davanje saveta, verbalne pretnje, konfiskovanje imovine, pritvor od jednog sata do tri dana u javnom zatvoru, kao i druge mere”, navelo je Ministarstvo pravde, dodajući da ako takvi koraci ne koriguju ponašanje pojedinca, on će biti prosleđen sudu koji će dalje odlučiti o potrebnim akcijama.

Mnogi od ovih propisa već su se primenjivali, ali sada su samo formalizovani, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana