SAD protiv prekida vatre između Izraela i Hamasa

GS/Agencije
Foto: Tanjug/AP

Osamnaesti dan sukoba izraelske vojske i Hamasa. Načelnik generalštaba izraelske vojske: Spremni smo za kopnenu invaziju Iako je bilo nezvaničnih najava da će biti oslobođeno oko 50 talaca, Hamas pustio samo dvije starije žene. Od početka sukoba u Gazi poginulo 5.087 osoba.

Palestinci: Izraelci za sat vremena ubili oko 50 osoba u Gazi

Palestinsko ministarstvo zdravlja saopštilo je danas da je oko 50 osoba ubijeno za sat vremena u vazdušnim napadima izraelske vojske (IDF) na Pojas Gaze.

Iz ministarstva su naveli da IDF sada gađa mete širom Gaze, prenosi Si-En-En. Sa druge strane, izraelska vojska navodi da nema informacije o žrtvama u Pojasu Gaze.

U Gazu večeras ušlo osam kamiona sa humanitarnom pomoći

Palestinski Crveni krst saopštio je da je osam kamiona sa humanitarnom pomoći večeras ušlo u Pojas Gaze preko prelaza Rafa na granici sa Egiptom.

Pet kamiona je natovareno vodom, dva hranom i jedan lijekovima, navodi se u objavi Crvenog krsta na društvenoj mreži Iks (Tviter). Od subote je u Pojas Gaze ušlo 58 kamiona sa humanitarnom pomoći, što je nedovoljno s obzirom na situaciju u toj oblasti, navode iz međunarodne zajednice.

Izreal traži da Gutereš podnese ostavku

Izrael je tokom debate Savjeta bezbjednosti UN o situaciji na Bliskom istoku pozvao generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da podnese ostavku nakon što je rekao da je palestinski narod 56 godina pod okupacijom.

Izraelski ambasador Gilad Erdan je rekao da će Izarel morati da preispita svoj odnos sa UN nakon izjave Gutereša o napadu Hamasa 7. oktobra.

Gutereš je naveo se teroristički napad Hamasa “nije dogodio u vakuumu” i da nijedna strana u oružanom sukobu nije iznad međunarodnog humanitarnog prava.

-Definitivno ćemo morati da preispitamo naše odnose sa UN -rekao je Erdan novinarima.

Trudo: Otava podržava ideju humanitarne pauze

Kanada podržava ideju humanitarne pauze u ratu Izraela i Hamasa kako bi humanitarna pomoć mogla stići do palestinskih civila u Gazi, rekao je danas kanadski premijer Džastin Trudo.

-U toku su razmatranja o potrebi da se uvedu humanitarne pauze i mislim da je to nešto što Kanada podržava -rekao je Trudo novinarima.

On je dodao da je prioritet Otave zaštita civila i oslobađanje talaca.

SAD protiv prekida vatre između Izraela i Hamasa

Portparol Bijele kuće Džon Kirbi izjavio je danas da je administracija američkog predsjednika Džozefa Bajdena protiv prekida vatre između Izraela i palestinske militantne grupe Hamas.

-Prekid vatre će sada koristiti samo Hamasu - rekao je Kirbi na konferenciji za novinare, ali nije precizirao da li se SAD protive i humanitarnom prekidu vatre na koji pozivaju Ujedinjene nacije, prenosi Al Džazire.

Govoreći o napadima na američke trupe na Bliskom istoku u posljednjih godina, Kirbi je rekao da američka administracija shvata "veoma, veoma ozbiljno".

Stejt department je ranije saopštio da bi prekid vatre omogućio Hamasu da se pregrupište.

 

UN: Danas nijedan kamion sa humanitarnom pomoći nije ušao u Pojas Gaze

Ujedinjene nacije su saopštile da danas nijedan kamion sa humanitarnom pomoći nije ušao u Pojas Gaze, uprkos tome što je najavljeno da će 20 kamiona ući preko prelaza Rafa, na granici sa Egiptom.

-Nadamo se da će pomoć možda sutra ući u Gazu - rekao je portparol UN Eri Kaneko, prenosi Al Džazira. U Pojas Gaze su od subote ušla 54 kamiona puna hrane, lijekova i vode, što je generalni sekretar UN Antonio Gutereš opisao kao “kapljicu pomoći u okeanu potreba” lokalnog stanovništva.

Sirene za vazdušnu opasnost na jugu Golanske visoravni

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se danas u južnom dijelu Golanske visoravni, upozoravajući na mogući raketni napad iz Sirije.

Izraelsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da istražuje šta je izazvalo uzbunu, prenosi Tajms of Izrael.

List navodi da je veliki broj minobacačkih projektila ispaljen iz Sirije na sjeverni dio Izraela.

Golanska visoravan je oblast na granici Izraela i Sirije, čije je dvije trećine Izrael anektirao nakon šestodnevnog rata 1967. godine, dok je istočna trećina ostala dio Sirije.

Nebenzja: Rusija pripremila svoj nacrt rezolucije o ratu Izraela i Hamasa

Rusija u Savjetu bezbjednosti neće podržati američki prijedlog rezolucije o situaciji u vezi sa Izraelom i Pojasom Gaze, jer u njoj nema poziva na prekid vatre, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja i kazao da je Moskva pripremila svoj nacrt rezolucije.

Nebenzja je na sjednici Savjeta bezbjednosti istakao da je Rusija duboko uvjerena da je glavni signal koji cijeli svijet sada čeka od tog tijela zahtjev za trenutnim i bezuslovnim prekidom vatre, a da je to “upravo ono čega nema u američkom nacrtu”.

-Stoga, mi ne vidimo smisao u tome i ne možemo da podržimo taj pijredlog. Očekujemo da će to učiniti i većina naših kolega u Savjetu bezbjednosti - rekao je Nebenzja, prenijele su RIA Novosti. Sa druge strane, naveo je da ne postoji razlog da ne bude usvojen ruski nacrt rezolucije u kojem se traži momentalni i održiv prekid vatre, hitno ukidanje naredbe da se stanovnici u Pojasu Gaze presele na jug te oblasti, kao i bezuslovno oslobađanje civilnih talaca. Pored toga, u nacrtu rezolucije se osuđuje napad palestinske militantne grupe Hamas na Izrael 7. oktobra, ali i “neselektivni napadi na civile u Pojasu Gaze”.

Blinken: Gdje je gnušanje zemalja na terorističke napade Hamasa?

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je danas na ministarskom okupljanju Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija da je tokom njegovih razgovora sa svjetskim liderima od početka Hamasovog napada postojao dogovor da zemlje imaju pravo da odgovore na terorisitčke napade na civile.

Blinken, međutim, ukazuje da nisu svi to rekli javno, prenio je “Tajms of Izrael”.

-Mora se postaviti pitanje - gdje je bijes? Gdje je gnušanje? Gdje je odbacivanje? Gdje je eksplicitno osuđivanje takvog horora? -rekao je Blinken, pokazjući fotografije civila i djece koje je ubio Hamas, navodi “Tajms of Izrael”.

Američki državni sekretar pozvao je države da učine sve što je u njihovoj moći da obezbijede oslobađanje preostalih 220 talaca iz Gaze.

Blinken je rekao i da SAD ne žele konflikt sa Iranom, ali da će odgovoriti ukoliko Teheran ili njihove grupe napadnu američko osoblje.

-U to ne sumnjajte, branićemo naš narod, branićemo našu bezbjednost brzo i odlučno - rekao je Blinken. On je apelovao na članice SB UN da skrenu pažnju Iranu na “malignu regionalnu aktivnost” i da ih upozore da ne otvaraju novi front protiv Izraela.

-Djelujte kao da je u pitanju bezbjednost i stabilnost cijelog regiona i šire, jer zaista tako jeste -dodao je on.

Nebenzja: Rusija neće podržati američki prijedlog rezolucije o Izraelu i Hamasu

Rusija u Savjetu bezbjednosti neće podržati američki prijedlog rezolucije o situaciji u vezi sa Izraelom i Pojasom Gaze jer u njoj nema poziva na prekid vatre, izjavio je danas stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja.

On je na sjednici Savjeta bezbjednosti istakao da je Rusija duboko uvjerena da je glavni signal koji cijeli svijet sada čeka od tog tijela zahtjev za trenutnim i bezuslovnim prekidom vatre, a da je to “upravo ono čega nema u američkom nacrtu”.

-Stoga, mi ne vidimo smisao u tome i ne možemo da podržimo taj prijedlog. Očekujemo da će to učiniti i većina naših kolega u Savjetu bezbjednosti - rekao je Nebenzja, prenijele su RIA Novosti. Prethodno je generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš na sjednici Savjeta bezbjednosti pozvao na hitan humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze i naglasio da “užasni napadi” palestinske militantne grupe Hamas na Izrael ne mogu opravdati “kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda”.

Nakon što su prošle nedjelje uložile veto na rezoluciju o humanitarnoj pomoći Gazi, SAD su pripremile nacrt rezolucije o situaciji na Bliskom istoku, u kojoj se, kako su izvijestili američki mediji, ne poziva na prekid vatre i u kojoj se navodi da Izrael ima pravo da se brani.

Gutereš:Užasni napad Hamasa ne može opravdati kolektivno kažnjavanje Palestinaca

Svijet ne smije da izgubi iz vida jedinu realističnu osnovu za mir na Bliskom istoku, a to je rješenje sa dvije države, izjavio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

-Čak i u ovom trenutku velike i neposredne opasnosti ne smijemo izgubiti iz vida jedinu realističnu osnovu za istinski mir i stabilnost - rješenje koje podrazumijeva dvije države - rekao je Gutereš.

On je upozorio da će isporuke goriva u Pojas Gaze biti iscrpljene za nekoliko dana, što će biti još jedna katastrofa na palestinskim teritorijama.

Gutereš je istakao da ako nema goriva, ne može se isporučiti humanitarna pomoć, bolnice neće imati struju, a voda za piće se ne može pročistiti niti pumpati.

Antonio Gutereš pozvao je na hitan humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze i naglasio da “užasni napadi” palestinske militantne grupe Hamas na Izrael ne mogu opravdati “kolektivno kažnjavanje palestinskog naroda”.

-Nijedna strana u oružanom sukobu nije iznad međunarodnog humanitarnog prava - poručio je Gutereš na sjednici Savjeta bezbjednosti UN posvećenoj ratu na Bliskom istoku, prenosi Gardijan.

 

Hagari:Izraelska vojska spremna za sljedeću fazu rata,čeka instrukcije

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari izjavio je danas da je izraelska vojska spremna i odlučna za sljedeću fazu rata i da čeka političke instrukcije.

Hagari je rekao da Izrael uči iz američkog iskustva na Bliskom istoku, ali da je njihov rat na njihovim granicama, a ne hiljadama kilometara od Izraela i dodao da očekuje da će se borbe voditi nedjeljama, preneo je Rojters.

Hagari je rekao da Egipat igra ključnu ulogu u pregovorima za oslobađanje talaca iz Gaze, što je, kako je rekao, prioritet za Izrael.

SZO: Iz bezbjednosnih razloga nemoguća distribucija goriva i lijekova u Gazi

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je danas da i dalje nije u mogućnosti da distribuira gorivo niti esencijalni medicinski materijal velikim bolnicama na sjeveru Gaze zbog nedostatka bezbjednosnih garancija.

 SZO je pozvala na “trenutni humanitarni prekid vatre da bi zdravstveni materijal i gorivo mogli bezbjedno da se isporuče širom cijelog Pojasa Gaze”, prenio je Rojters.

Svjetska zdravstvena organizacija je ranije danas saopštila da je skoro dvije trećine zdravstvenih ustanova u Gazi prestalo da radi usljed masovnog i smrtonosnog povećanja izraelskih vazdušnih napada na toj teritoriji, prenio je AP.

Ukupno 46 od 72 zdravstvene ustanove, uključujući 12 od 35 bolnica, prestalo je da funkcioniše širom Gaze, saopštila je SZO. Palestinski zdravstveni zvaničnici rekli su da je nedostatak struje i goriva za generatore zbog izraelske blokade, kao i šteta od vazdušnih udara, primorala mnoge objekte da prekinu da rade.

Makron upozorio da se ne vrše napadi na Izrael

Predsjednik Francuske Emanuel Makron upozorio je razne regionalne aktere, uključujući Iran i libanski Hezbolah, da ne napadaju Izrael i time rizikuju otvaranje novog fronta.

On je govorio tokom zajedničke konferencije za novinare sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom u Jerusalimu.

"Želim da upozorim Hezbolah, Vladu Irana, Hute u Jemenu i druge aktere u regionu koji prijete Izraelu da ne rizikuju otvaranje novog fronta", izjavio je Makron.

Makron je rekao da bi takav potez otvorio put regionalnom sukobu "u kojem bi sve strane bile gubitnici", javio je TASS.

Situacija na Bliskom istoku naglo je eskalirala nakon napada palestinskog Hamasa na Izrael 7. oktobra, koji je izvršen zbog izraelskih postupaka usmjerenih protiv džamije "Al Aksa" u Jerusalimu.

Izrael je odgovorio vazdušnim napadima i uveo potpunu blokadu Pojasa Gaze.

Izraelske snage počele su da vrše napade i na dijelove Libana i Sirije, a u toku su sukobi i na Zapadnoj obali.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan upozorio je 15. oktobra da bi sukob mogao da se proširi ukoliko izraelska vojska nastavlja da gađa civile u Pojasu Gaze. 

IDF bacile letke tražeći od Palestinaca da im pruže informacije o taocima
Izraelske odbrambene snage saopštile su da su bacile letke u Pojas Gaze tražeći od Palestinaca da pruže Izraelu informacije o taocima koje drži teroristička grupa Hamas.

"Ako želite bolju budućnost za sebe i svoju djecu, preduzmite akciju i dajte nam čvrste i korisne informacije što prije u vezi sa taocima u vašem kraju", navodi se u letku, prenio je "Tajms of Izrael".

Izraelska vojska uvjerava Palestince da će uložiti maksimalne napore da im obezbijedi sigurnost, garantuje povjerljivost i finansijsku nagradu.

Tajani: Eksplozija u bolnici u Gazi nije od izraelske rakete,broj mrtvih je manji
 Italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani izjavio je danas da eksploziju u bolnici u gradu Gaza prošle nedjelje nije izazvala raketa koju je ispalio Izrael i takođe, doveo u pitanje broj poginulih koji su saopštili palestinski zvaničnici.  

"Moramo da izbegnemo negativan uticaj propagande, jer tu raketu za koju je rečeno da je izazvala 500 smrtnih slučajeva, u stvarnosti bilo je oko 50 ljudi... nije lansirao Izrael," rekao je Tajani za televiziju Skaj TG24, prenio je Rojters.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je broj poginulih u bolnici 471. 

Tajani nije rekao na kojim dokazima se zasnivaju njegove tvrdnje.    

Makron stigao u Tel Aviv sastanci sa Netanjahuom, Hercogom i opozicionim liderima

Francuski predsjednik Emanuel Makron sletio je danas u Tel Aviv, javila je televizija Rojters.

On će se sastati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, izraelskim predsjednikom Isakom Hercogom i opozicionim liderima centra Benijem Gancem i Jairom Lapidom.

Izrael potvrdio da su dva taoca oslobođena iz zarobljeništva Hamasa
Izrael je potvrdio da su oslobođena dva taoca iz zarobljeništva Hamasa, ali je naveo da nije učestvovao u tom procesu, prenijeli su izraelski mediji. 

Međunarodni komitet Crvenog krsta saopštio je da je pomogao da se olakša oslobađanja talaca i da je omogućio njihov transport iz Gaze, prenosi Bi-Bi-Si. 

Kako navodi "Tajms of Izrael", oslobođene su dve žene - Nurit Kuper (79) i Jahved Lifšic (85).

Izraelski Kanal 12 je naveo da su porodice Kuper i Lifšic obaviještene o njihovom puštanju iz zarobljeništva Hamasa.

 

Izraelska vojska gađala oko 400 ciljeva Hamasa u Pojasu Gaze
Izraelska vojska (IDF) saopštila je danas da je tokom proteklog dana izvela napade na oko 400 ciljeva Hamasa u Pojasu Gaze i ubila nekoliko komandanata na terenu i drugih terorističkih operativaca.

Prema IDF-u, nedavni udari su bili fokusirani na Hamasove centre širom Pojasa Gaze, uključujući nekoliko u džamijama, i na terorističke operativce koji pripremaju raketne napade na Izrael.

IDF je saopštila da je tokom noći izveden udar i na ulaz u tunel Hamasa na obali Gaze i komandne centre, prenosi "Tajms of Izrael".

U nedavnim udarima poginulo je nekoliko visokih oficira Hamasa, uključujući zamjenike komandanta bataljona Nuseirat, Šati i Furkan terorističke grupe, saopštila je IDF.

 

Bajden: Održati kontinuirano dopremanje humanitarne pomoći Gazi

Predsjednik SAD Džo Bajden je, u telefonskom razgovoru sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom, istakao da je neophodno da se održi "kontinuirani tok“ dopremanja humanitarne pomoći Gazi, prenosi Rojters.

Bajden je takođe pozdravio oslobađanje još dva taoca iz Gaze i ponovo naglasio da je posvećen naporima da se obezbijedi oslobađanje preostalih Hamasovih talaca.

Predsjednik SAD je obavestio izraelskog premijera o američkoj podršci i naporima na regionalnom odvraćanju prijetnje, uključujući novo raspoređivanje američke vojske, navodi Bijela kuća.

Galant: Kopnena invazija na Gazu biće "smrtonosna" za Hamas

Ministar odbrane Izraela Joav Galant ponovo se obratio vojnicima kod Gaze ponovivši da će Izrael izvesti kopnenu ofanzivu na tu enklavu. Dodao je da su trupe spremne i da će to biti "smrtonosni" napad.

Izaelska vojska (IDF) navela je da je posljednjim akcijama avijacija izvršila 320 udara. Uništeni su tuneli, osmatračnice, na desetine stambenih zgrada i još jedna džamija u kojoj su se navodno krili teroristi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana