Svjetska banka: Najsporije reforme u proteklih 20 godina - prepreka ekonomskom rastu

Srna
Svjetska banka: Najsporije reforme u proteklih 20 godina - prepreka ekonomskom rastu

SARAJEVO - Globalni tok reformi u pravcu jednakog tretmana žena u zakonima opao je na najniži nivo u posljednjih 20 godina, što predstavlja potencijalnu prepreku ekonomskom rastu u kritičnom momentu za svjetsku ekonomiju, pokazuje novi izvještaj Svjetske banke.

Širom svijeta gotovo 2,4 milijarde žena radnoaktivne dobi još nema ista prava kao i muškarci, saopšteno je iz Svjetske banke.

Prevazilaženje rodnih razlika u zapošljavanju dugoročno bi moglo povećati bruto domaći proizvod /BDP/ zemalja po stanovniku u prosjeku gotovo 20 odsto, navode iz Banke.

Ako bi žene pokretale i širile svoje poslove po istoj stopi kao i muškarci, iz Banke ističu da bi globalne ekonomske koristi od toga iznosile pet do šest biliona dolara.

Indeks "Žene, biznis i zakon za 2023. godinu" donosi procjenu zakona i propisa 190 zemalja iz osam oblasti koje se odnose na učešće žena u ekonomskoj aktivnosti - mobilnost, radno mjesto, plata, brak, roditeljstvo, preduzetništvo, imovina i penzija.

"Podaci obuhvaćeni do oktobra prošle godine pružaju objektivno i mjerljivo poređenje zemalja u dosezanju ravnopravnosti žena. Danas, samo 14 zemalja, od kojih su sve zemlje visokog dohotka, ima zakone koji ženama daju ista prava kao i muškarcima", ističu iz Svjetske banke.

U izvještaju je navedeno da su lani u 18 zemalja provedene samo 34 zakonske reforme u vezi sa rodnim pitanjima, što predstavlja najmanji broj još od 2001. godine

"Većina reformi se odnosila na povećanje plaćenog dopusta za roditelje i očeve, ukidanje ograničenja za rad žena i uvođenje obaveze isplate jednake plate ženama", ističe se u saopštenju.

Biće potrebno, kako navode, još 1.549 reformi da bi se ostvarila značajnija zakonska ravnopravnost žena u svim oblastima obuhvaćenim izvještajem.

Ivještaj napominje da bi, prema sadašnjem toku reformi, trebalo u prosjeku najmanje 50 godina da se taj cilj ostvari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana