Svijet je usred krize zbog plastičnog otpada

Srna
Foto: Ilustracija

SANKT PETERBURG - Oko pola milijarde tona plastike proizvedeno je u svijetu od polovine 20. vijeka i većina se zadržala u životnoj sredini, što zahtijeva hitno đelovanje, izjavio je direktor Kancelarije UN za program životne sredine u Rusiji Vladimir Moškalo.

”Gotovo pola milijarde tona plastike proizvedeno je u svijetu od pedesetih godina prošlog vijeka. Nažalost, 90 odsto te plastike je i dalje u životnom okruženju. Uprkos činjenici da nekoliko razvijenih zemalja tvrdi da se značajan dio toga reciklira, mogu da kažem da u cijelom svijetu nije reciklirano više od 10 odsto”, rekao je Moškalo na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Prema njegovim riječima, UN rade na konvenciji o borbi protiv plastičnog otpada, uključujući u okeanima, javio je TASS.

“Cilj konvencije je, prije svega, borba protiv upotrebe jednokratne plastike, kako bismo mogli da očistimo okeane, zaštitimo ljude, prirodu i divljinu, te da dostignemo održivi razvoj i prirodnu harmoniju”, istakao je Moškalo.

Međunarodni ekonomski forum u Sankt Peterburgu počeo je danas i trajaće do subote, 8. juna. Tema ovogodišnjeg foruma je “Formiranje novih područja rasta kao kamena temeljca multipolarnog svijeta”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana