Svijet će do 2027. godine iskusiti povećanje prosječne temperature za jedan i po stepen

Tanjug
Foto: Twitter

Prosječna globalna temperatura će tokom jedne godine u narednih pet najvjerovatnije biti viša za jedan i po stepen Celzijusa u odnosu na prosjek, navode iz Svjetske meteorološke organizacije.

To, međutim, ne znači da će svijet preći dugoročni prag povećanja prosječne temperature za 1,5 stepeni Celzijusa iznad predindustrijskog nivoa, ali može da pruži dobar uvid u to kakve nas vremenske prilike očekuju kada se to povećanje desi.

Sa šansom od 66 odsto da će temperatura privremeno premašiti jedan i po stepen u odnosu na 30-godišnji prosjek, „to će biti prvi put u istoriji da su modeli pokazali da je tako drastično povećanje vjerovatno da se desi“, navodi Adam Skajf, vođa odeljenja za dugoročne prognoze u britanskoj Meteorološkoj službi, koji je radio na novom izveštaju SMO.

Prošle godine, modeli su davali podjednake šanse da dođe do premašivanja, kao i da ne dođe.

Čak i privremeno godišnje povećanje od jednog i po stepena je indikator da će se čovečanstvo sve češće susretati sa takvim vrelim godinama, a da će sve ređe u budućnosti imati godine ispod zacrtanog praga.

To takođe pokazuje da čovjek nije napravio dovoljan napredak u smanjivanju emisija gasova sa efektom staklene bašte.

Djelimičnu odgovornost za kratkoročno povećanje temperature snosi i El Ninjo, meteorološki fenomen iznad Pacifika koji će početi narednih meseci. Tokom njega, toplije vode tropskom dela Tihog okeana dodatno će grejati atmosferu iznad njih i doprineti povećanju temperature.

„El Ninjo u kombinaciji za ljudski izazvanim posledicama klimatskih promene će pogurati globalne temperature u pravcu koji još nismo iskusili“, istakao je generani sekretar SMO Peteri Talas.

Stručnjake posebno brine raniji dolazak El Ninja, jer će prirodni fenomen najverovatnije doneti toplije vreme Severnoj Americi i sušu Južnoj Americi, a Amazonija će biti posebno pogođena, zbog čega se strahuje od velikih požara.

Izvještaj SMO je takođe utvrdio sa verovatnoćom od 98 odsto da će jedna od narednih pet godina biti najtoplija od kada se bilježe mjerenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana