Švedska, zašto je "obješen" Redžep Tajip Erdogan

Rts
Foto: Printscreen

Naglavačke obješena lutka sa likom turskog predsjednika dodatno zakomplikovala odnose između Ankare i Stokholma, čije vlasti priželjkuju brzo učlanjenje u NATO.

Turska je performans prokurdskih aktivista nazvala skandalom, dok vlasti u Stokholmu smatraju da je riječ o "sabotaži" procesa pridruživanja.

Na zadnjem sjedištu kombija ležala je lutka napravljena po liku turskog predsjednika Redžepa Tajipa Erdogana, koja je u poslljednja 24 časa izazvala skandal međunarodnih razmera i pogoršala odnose između Turske i Švedske. Švedski premijer je uzviknuo "sabotaža", šef turske diplomatije "skandal". Pošto je naglavačke obešena u Stokholmu, Erdoganova lutka je dodatno zakomplikovala ionako složen proces pridruživanja Švedske NATO-u.
Ukupno 200 evra koštao je performans švedskog umjetnika koji je dramatično uzdrmao odnose Švedske i Turske i pod veliki znak pitanja doveo težnje vlasti u Stokholmu da se priključe NATO paktu.

"Ovo je sabotaža usmerena protiv švedskog pridruživanja NATO paktu", rekao je švedski premijer Ulf Kristerson, nedugo pošto su se na društvenim mrežama pojavile fotografije naglavačke obešene lutke napravljene po liku turskog predsjednika.

Jednako brzo reagovala je i Ankara, koja je po hitnom postupku otkazala posjetu predsedavajućeg švedskog parlamenta Ulfa Kristensona turskoj prestonici, dok je šef diplomatije Mevlut Čavošoglu performans u Stokholmu nazvao "skandalom".

"Ovo je rasistički čin i akt mržnje... Desilo se u centru grada, ispred opštine. Švedska snosi odgovornost od koje ne može pobeći tako što će osuditi ovaj događaj... Očekujemo da Finska i Švedska ispune dogovore", rekao je Čavušoglu.

Dogovor o kojem je Čavšoglu govorio je trilateralni sporazum, potpisan prošle godine kako bi se prevazišle primedbe Ankare na članstvo Finske i Švedske u Severnoatlantskom savezu. Za Tursku, ključne odredbe dokumenta odnose se na izručenje pristalica Radničke partije Kurdistana, koje vlasti u Ankari smatraju teroristima.

‘Erdogan’ in Stockholm! pic.twitter.com/18bcHon0AS

— Ashok Swain (@ashoswai) January 12, 2023

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana