Švedska: Zabrinutost zbog posljedica ako se nastavi skrnavljenje Kurana

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

STOKHOLM- Švedski premijer Ulf Kristerson izrazio je danas izuzetnu zabrinutost zbog mogućih posljedica, ukoliko se u toj zemlji budu nastavili protesti na kojim se skrnavi Kuran.

"Postoji niz novih zahtjeva za dobijanje dozvole za skrnavljenje (Kurana)", rekao je on švedskoj novinskoj agenciji TT, prenio je Rojters.

Kristerson je naveo da, ako im se izda odobrenje, postoji jasan rizik da će se nešto ozbiljno dogoditi u budućnosti.

 "Ja sam izuzetno zabrinut do čega bi to moglo da dovede", naglasio je on.

Šef švedske diplomatije Tobijas Bilstrom poručio je ranije danas da Švedska ne sankcioniše, niti odobrava spaljivanje Kurana, ali da to dozvoljavaju švedski zakoni o slobodi govora.

"U nekim zemljama postoji percepcija da švedska država stoji iza ovoga ili da to odobrava. Mi to ne činimo. Riječ je o djelima koja čine pojedinci, ali ih čine u okviru zakona o slobodi govora", rekao je Bilstrom.

Prethodnih nedjelja u Švedskoj je održano nekoliko protesta tokom kojih su skrnavljene primjeraka Kurana, što je izazvalo ogorčenje i proteste u muslimanskim zemljama.

Švedska služba bezbjednosti SAPO u srijedu je saopštila da se bezbjednosna situacija u toj zemlji pogrošala nakon protesta u muslimanskim zemljama, kao i da je to negativno uticalo na imidž te nordijske nacije.

Imidž Švedske promijenio se ''iz tolerantne zemlje u zemlju neprijateljsku prema islamu i muslimanima, gdje država sankcioniše napade na muslimane i gdje socijalne službe mogu kidnapovati muslimansku djecu'', navodi se u saopštenju SAPO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana