Švedska vojska: Ruski avion nakratko narušio vazdušni prostor Švedske

Tanjug
Švedska vojska: Ruski avion nakratko narušio vazdušni prostor Švedske

STOKHOLM - Ruski vojni avion narušio je nakratko vazdušni prostor Švedske istočno od baltičkog ostrva Gotland u petak i presreli su ga švedski borbeni avioni, saopštila je danas švedska vojska.

U saopštenju se navodi da je ruski vojni avion SU-24 u petak prvo upozoren da je ušao u švedski vazdušni prostor, ali da nije odgovorio nakon čega su ga presrela dva švedska lovca "gripen".

-Ruske akcije nisu prihvatljive i predstavljaju kršenje našeg teritorijalnog integriteta - rekao je načelnik švedskog vazduhoplovstva Jonas Vikman, preneo je Rojters.

Finska granična straža saopštila je u petak da sumnja da su četiri ruska vojna aviona u ponedjeljak narušila njen vazdušni prostor.

Finsko Ministarstvo odbrane prethodno je u ponedjeljak saopštilo da sumnja da je ruski vojni avion toga dana na oko dva minuta narušio vazdušni prostor Finske.

-'Kako istraga napreduje, postalo je očigledno da postoji razlog da se sumnja da su još tri aviona narušila (finski vazdušni prostor) - saopštila je danas granična policija.

U saopštenju se navodi da postoji mogućnost da je reč o dva bombardera i dva borbena aviona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana