Švedska priznaje državu Palestinu

Tanjug
Švedska priznaje državu Palestinu

Stokholm - Nova vlada Švedske priznaće državu Palestinu i tako postati prva velika evropska zemlja koja se odlučila na takav korak, najavio je premijer Stefan Leven.

Generalna skupština UN je de fakto priznala palestinsku državnost 2012. godine, unapredivši status Palestine od entiteta posmatrača, u državu nečlanicu svjetskog tijela. Međutim, EU i većina zemalja tog bloka nisu je zvanično priznale.

"Sukob s Izraelom može jedino da se riješi dvodržavnim rješenjem, pregovorima u skladu s međunarodnim pravom. Dvodržavno rješenje zahtjeva međusobno priznanje i volju za mirnom koegzistencijom. Švedska će zato priznati državu Palestinu," rekao je Leven.

Palestinci će nesumnjivo pozdraviti taj potez, u vrijeme kada prete unilateralnim mjerama kako bi ostvarili svoju državnost. Izrael će to sigurno oštro osuditi, kao i SAD ali i EU, jer smatraju da put do nezavisne države Palestine vodi kroz pregovore.

Neke zemlje u EU, kao što su Mađarska, Poljska i Slovačka priznaju Palestinu ali su to učinile prije nego što su ušle u blok od 28 zemalja.

Ako nova vlada ispuni svoj plan, Švedska će biti prva zemlja koja je priznala Palestinu kao članica EU. Palestinci žele da osnuju nezavisnu državu na Zapadnoj obali i pojasu Gaze s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana