Sve više Španaca ljetuje u Njemačkoj zbog vrućina na Mediteranu

Tanjug
Foto: SWR.de

BERLIN - Broj Španaca koji ljetuju u njemačkom regionu Švarcvald, izbjegavajući Južnu Evropu i Mediteran zbog vrućina i šumskih požara, povećao se za 50 odsto u periodu između 2022. i 2023. godine, pokazuje statistika.

Podaci za ovo ljeto još uvijek nisu dostupni, ali vlasnici turističkih agencija očekuju da će ponovo biti zabilježen porast broja turista.

Tri četvrtine turista u Švarcvaldu su i dalje Njemci, dok su sljedeći po broju gostiju Švajcarci, a sve je više turista iz Španije i drugih južnoevropskih zemalja.

Uticaj španskih turista je očigledan, budući da mještani jedan dio plaže na obali jezera Titize zovu ''Mala Barselona'', a svuda se mogu čuti turisti koji govore španskim jezikom.

Cijena najjeftinije dvokrevetne sobe na obali Titizea iznosi oko 100 evra, dok je najpovoljnija soba s pogledom na jezero oko 130 evra, piše Dojče vele.

Hotelijer Klaus Gunter Vizel primijetio je da turisti nastavljaju da dolaze, uprkos blagom porastu cijena smještaja, ali da se sada češće opredjeljuju za noćenje s doručkom nego za polupansion, koji uključuje večeru.

Porast cijena je najprimjetniji u hotelskim restoranima, gdje Vizel tvrdi da su cijene povećane za 12 odsto zbog inflacije.

'Umjesto boce vina, oni radije naruče samo čašu“, primijetio je on.

Španski turisti, ipak, tvrde da se putovanje u Švarcvald isplati.
'Ovdje se jednostavno osjećamo dobro. Njemačka i španska kultura idu jedna s drugom“, rekao je jedan španski turista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana