Švajcarski aktivisti traže obnovu neutralnosti

SRNA
Švajcarski aktivisti traže obnovu neutralnosti

BERN- Švajcarski aktivisti koje podržava najveća politička stranka u zemlji Švajcarska narodna partija /SVP/ podnijeli su peticiju sa dovoljno potpisa za pokretanje referenduma koji bi mogao da ugradi neutralnost Berna u Ustav i potencijalno obnovi ekonomske veze sa Moskvom.

"Inicijativa za neutralnost", koju je potpisalo više od 130.000 ljudi, definisala bi neutralnost Švajcarske kao "trajnu" i eksplicitno bi zabranila pridruživanje zemlje "bilo kom vojnom ili odbrambenom savezu", osim ako nije direktno napadnuta.

Predloženi ustavni amandmani bi, takođe, spriječili Vladu da uvede ili da se pridruži bilo kom obliku "nevojnih prinudnih mjera" i sankcija, osim ako to ne odobri Savjet bezbjednosti UN.

Međutim, Bern bi i dalje zadržao obaveze sprečavanja zaobilaženja sankcija koje su uvele druge države.

"Inicijativa za neutralnost", takođe, poziva Švajcarsku da djeluje kao posrednik i koristi svoju "stalnu neutralnost za sprečavanje i rješavanje sukoba".

Od početka sukoba u Ukrajini, Bern je slao ekonomsku pomoć Kijevu, ali je odbio da isporuči oružje ili dozvoli drugim zemljama da pošalju švajcarsko oružje ili municiju. Pojedini članovi švajcarske Vlade pozivaju na relaksaciju ove politike, ali su Švajcarska narodna partija /SVP/ i Socijaldemokrate /SP/ kritikovali takve prijedloge, podsjeća "Raša tudej".

SVP smatra da sankcije Rusiji "ugrožavaju unutrašnji mir i stabilnost naše zemlje".

Iz stranke su pozdravili vijest o referendumu iz ove stranke i naglasili da kada bi se sve države ponašale kao Švajcarska, rata ne bi bilo.

Švajcarska je zadržala politiku neutralnosti od 1815. godine i nije stala ni na jednu stranu ni u jednom od dva svjetska rata. Iako zvanično nije članica nijednog međunarodnog bloka, kao što su EU ili NATO, Švajcarska se ipak pridružila gotovo svim zapadnim sankcijama Moskvi, zamrznula je rusku imovinu vrijednu više milijardi dolara i aktivno podržala Kijev nakon pokretanja specijalne ruske vojne operacije u Ukrajini 2022. godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana