Švajcarci i dalje vole da plaćaju gotovinom

Srna
Foto: Ilustracija

BIJELjINA- Papirnati i metalni novac i dalje prihvata 98 odsto od 770 maloprodajnih kompanija, firmi javnog prevoza, uslužnih preduzeća, te kulturnih i zabavnih objekata u Švajcarskoj.

Kompanije i dalje prihvataju gotovinu, a petina njih u ugostiteljskom i maloprodajnom sektoru namjerava da proširi takvu praksu - pokazuje istraživanje Centralne banke Švajcarske.

Ispitanici navode da kupci i dalje žele mogućnost plaćanja gotovinom, objašnjavajući da je takav način plaćanja otporan na krize i da nudi isplativu alternativu bezgotovinskim metodama plaćanja.

Anketirane firme i dalje gotovinu smatraju važnom, zaključak je istraživanja.

Bezgotovinski sistemi polako se, ipak, šire i mnoge firme za javni prevoz planiraju da ograniče plaćanje gotovinom zbog troškova i postupka vraćanja novca.

Bankovne usluge i prevoz gotovine previše su skupi, a bankomata i šaltera nema dovoljno, navode zagovornici bezgotovinskog plaćanja.

Švajcarci, međutim, vole da plaćaju gotovinom, a centralna banka i dalje drži u opticaju novčanicu od 1.000 švajcarskih franaka /1.063 evra/.

Broj bankovnih poslovnica u Švajcarskoj smanjen je u proteklih deset godina za 21 odsto, a trend će biti nastavljen - prenose finansijski portali.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana