Supruga španskog premijera odbila da svjedoči u slučaju korupcije protiv nje

Tanjug
Foto: Facebook

MADRID- Supruga španskog premijera Pedra Sančeza, Begonja Gomez, iskoristila je pravo da ne svjedoči danas pred sudom u Madridu u slučaju koji se vodi protiv nje zbog navodne korupcije i trgovine uticajem.

'Moja klijentkinja nije svedočila, ne zato što ima nešto da krije, ne zato što ne želi da daje objašnjenja, već zato što joj je odbrana preporučila da ne svedoči“, rekao je njen advokat Antonio Kamačo.
    
Advokat je naveo da sudija Huan Karlos Peinado nije razjasnio detalje uputstva o svjedočenju, čime je prekršio pravo na odbranu, prenosi Pais.
    
Prema Kamaču, sudija teži ''širokoj” istragu koja prevazilazi granice koje je postavio Pokrajinski sud u Madridu, čime se dalje krše prava Gomez.
    
''Sudija ne treba ništa da istražuje, već treba da navede šta je predmet istrage. Ne razumemo čime se rukovodi istražni sud“, poručio je Kamačo.
    
Krajnje desničarska partija Voks, koja se naknado priključila tužbi protiv Gomez, navela je da je njeno odbijanje da svjedoči ''ismijavanje svih Španaca i pravosuđa''.
    
Pais navodi da se Gomez u zgradi suda zadržala samo 45 minuta i izbegla novinare koristeći zadnji ulaz.
    
Prethodno svjedočenje bilo je zakazano za 5. jul, a potom odloženo zbog toga što je njen pravni tim tvrdio da nije bio propisno obavešten o drugoj podnijetoj tužbi protiv nje.
    
Španski sud u aprilu je pokrenuo preliminarnu istragu o tome da li je Gomez počinila krivično djelo trgovine uticajem i korupciju tokom obavljanja svog privatnog posla.
    
Sud nije izneo više detalja pošto je slučaj zapečaćen i preliminaran, samo je naveo da je uslijedio nakon žalbe grupe za borbu protiv korupcije "Čiste ruke", čiji lider ima veze sa krajnjom desnicom, prenio je Rojters.
    
Grupa je navela da je Gomez iskoristila svoj uticaj kao supruga premijera da bi navodno obezbedila sponzore za magistarski kurs na univerzitetu koji je vodila.
    
Nakon što su prvi put objavljene optužbe, Sančez je razmatrao da podnese ostavku, ali je poslije nekoliko dana saopštio da će zadržati svoju funkciju.
  
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana