Supertajfun protutnjao ostrvskom provincijom: Ima žrtava

SRNA
Supertajfun protutnjao ostrvskom provincijom: Ima žrtava

Supertajfun Jagi pogodio je južnu kinesku ostrvsku provinciju Hainan, a u nevremenu su nastradale najmanje dvije osobe, dok su 92 povrijeđene, saopštile su danas lokalne vlasti.

Nakon što su se vjetrovi i padavine smanjili, Hainan je snizio stepen uzbune od tajfuna i pokrenuo brze operacije oporavka širom provincije.

Više od 2.200 radnika je mobilisano da povrate struju u više od 1,5 miliona pogođenih domaćinstava.

Do sedam časova jutros po lokalnom vremenu, više od jedne petine pogođenih domaćinstava ponovo je priključeno na mrežu, piše Sinhua.

Popravke puteva su takođe u toku, a do sada je očišćen 51 od 89 blokiranih glavnih puteva.

Spasilački timovi takođe rade na obnovi komunikacije, pošto je više od 12.500 baznih stanica oštećeno širom provincije, a grad Venčang pretrpio je najveću štetu na svojim komunikacionim objektima.

Očekuje se da će se pruge brze željeznice koje kruže oko ostrva nastaviti sa operacijama danas poslije podne, a trajektni saobraćaj u moreuzu Ćiongdžou će biti nastavljen do nedjelje uveče.

Međunarodni aerodrom Haikou Meilan ostaće privremeno zatvoren do nedjelje u podne zbog posljedica tajfuna Jagi, dok je Međunarodni aerodrom Sanja Feniks u popularnom turističkom gradu Sanji počeo postepeno da obnavlja letove ovog jutra.

U južnoj pokrajini Guangdong evakuisano je više od 570.000 stanovnika, zbog čega je bio aktiviran crveni meteo alarm.

Ranije ove sedmice, Jagi je odnio najmanje 16 života na Filipinima i očekuje se da će uskoro pogoditi sjeverni Vijetnam, a zatim i Laos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana