Sunak primio izvještaj o nedoličnom ponašanju svog zamjenika Raba

Tanjug
Sunak primio izvještaj o nedoličnom ponašanju svog zamjenika Raba

LONDON - Britanski premijer Riši Sunak primio je danas nezavisni izvještaj o optužbama za maltretiranje protiv svog zamjenika Dominika Raba i razmatra kako će na njega odgovoriti, saopšteno je danas iz Suankovog kabineta.

Kako navodi Rojters, u slučaju da zbog tih optužbi Rab napusti funkciju zamjenika premijera, to bi bio treći put da osoba na visokom položaju napusti funkciju zbog nedoličnog ponašanja otkako je Sunak postao premijer, što bi značajno naškodilo njegovim nastojanjima da uveća rejting Konzervativne stranke do izbora sledeće godine.

Reviziju koja je stigla Sunaku, zatražio je sam Rab u novembru, nakon formalnih pritužbi vladinih zvaničnika na njegovo ponašanje, a Sunak imenovao advokata Adama Tolija da vodi nezavisnu istragu.

Rab je tada istakao da će podnijeti ostavku ako optužbe budu potvrđene. Portparol Dauning Strita 10 je rekao da Sunak namerava da svoj odgovor objavi što je prije moguće, ali nije rekao da li će to biti danas.

Rab, koji pored funkcije potpredsjednika vlade i ministar pravde, rekao je da je uveren da se sve vrijeme ponašao profesionalno, dok je Sunak u početku branio svog zamjenika, rekavši da ne veruje u navode da je Rab maltretirao osoblje.

Sunak je obećao, nakon što je postao premijer prošle godine, da će stvoriti vladu ''integriteta, profesionalizma i odgovornosti'' nakon mandata Borisa Džonsona koji je bio opterećen skandalima, kao i haotične ekonomske politike koja je srušila Liz Trus manje od dva meseca nakon što je postala premijerka, prenosi agencija.

Još jedan visoki ministar, Gevin Vilijamson, bio je primoran da podnese ostavku nakon optužbi za maltretiranje u novembru prošle godine. Sunak je u januaru smenio predsednika Konzervativne stranke Nadima Zahavija nakon što je utvrđeno da je prekršio ministarski kodeks transparentnosti u vezi sa poreskim poslovima

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana