Rojters: Ukrajina zatražila od članova Američkog kongresa da pošalju borbene avione F-16

GS/Agencije
Rojters: Ukrajina zatražila od članova Američkog kongresa da pošalju borbene avione F-16

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 361. dan. Minhenskom konferencijom o bezbjednosti preovlađuju planovi o još većoj vojnoj i finansijskoj pomoći Ukrajini. Entoni Blinken upozorio je Kinu da ne šalje oružje Rusiji, jer će biti posljedica, Riši Sunak izjavio je da je London "spreman da podrži sve saveznike ukoliko mogu sada da pošalju borbene avione Ukrajini".

Bastrikin: Ukrajinska vojska obezglavljuje poginule plaćenike

Predsjednik Istražnog komiteta Ruske Federacije Aleksandar Bastrikin izjavio je da ukrajinska strana na sve načine nastoji da sakrije podatke o stranim plaćenicima, između ostalog, obezglavljujući njihova tijela.

-S ciljem da usložni identifikaciju njihovih tijela, ukrajinska vojska odsijeca im glavu i šake - dodao je Bastrikin.

On je za Tass rekao da je nekoliko takvih tijela pronađeno u zoni izvođenja specijalne vojne operacije.

Prema njegovim riječima, na osnovu snimaka u mobilnim telefonima ustanovljeno je da ona pripadaju plaćenicima iz Poljske.

Ministarstvo odbrane Rusije: Kijevski režim priprema provokaciju sa radioaktivnim materijama

MOSKVA - Ministarstvo odbrane Rusije upozorilo je da kijevski režim pred početak 11. posebne sjednice Generalne skupštine UN nastavlja pripremu za provođenje velike provokacije da bi okrivio Rusiju za navodno "grubo kršenje" obaveza Konvencije o nuklearnoj bezbjednosti tokom specijalne vojne operacije.

Za realizaciju te provokacije, kako se navodi, iz jedne evropske države u Ukrajinu je, izbjegavajući carinu, dostavljeno nekoliko kontejnera sa radioaktivnim materijama koje će biti iskorištene za insceniranje lokalne kontaminacije na području jednog od radijaciono opasnih objekata koje kontroliše kijevski režim.

-Cilj ove provokacije je da se okrive Oružane snage Ruske Federacije za navodno nanesene neselektivne udare po radijaciono opasnim objektima Ukrajine, koje dovodi do curenja radioaktivnih materija i lokalne kontaminacije - navodi se u saopštenju.

Rojters: Ukrajina zatražila od članova Američkog kongresa da pošalju borbene avione F-16

Na marginama Minhenske bezbjednosne konferencije ukrajinski zvaničnici pozvali su članove Američkog kongresa da utiču na predsjednika SAD Džozefa Bajdena da Ukrajini pošalje borbene avione F-16, navodeći da bi savremeni borbeni avioni povećali sposobnost ukrajinskih snaga da se bore sa ruskim raketnim napadima.

U ukrajinskim kontaktima, sa kongresmenima i senatorima iz redova republikanaca i demokrata, učestvovao je i ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, prenosi Rojters.

-Rekli su nam da žele borbene avione tipa F-16 da bi potisnuli neprijateljsku protivvazdušnu odbranu - izjavio je senator Mark Keli, bivši astronaut koji je u američkim ratnim operacijama bio pilot lovaca američke mornarice.

Američki predsednik je prošlog meseca kratko odgovorio "ne" kada su ga pitali da li bi odobrio zahtjev Ukrajine da se isporuče avioni F-16, a zvaničnici Bajdenove administracije su ocijenili da bi SAD trebalo da se fokusiraju na obezbjeđivanje oružja koje se može odmah upotrebiti na bojnom polju, a ne na borbene avione koji zahtevaju opsežnu i dugotrajnu obuku.

Zelenski razgovarao sa Makronom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i francuski predsjednik Emanuel Makron razgovarali su o saradnji u oblasti odbrane i primjeni ukrajinske formule mira, prenosi Unijan.

-Nastavio sam prijateljski dijalog sa predsednikom  - naveo je Zelenski na Tviteru.

Borel: Ministri odbrane EU 7. i 8. marta o municiji za Ukrajinu

Vanredni sastanak ministara odbrane EU biće održan 7. i 8. marta radi koordinacije dodatnih isporuka oružja i municije Ukrajini, izjavio je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Jozep Borel na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

-Prva i najhitnija stvar koju geopolitička Evropa mora da uradi jeste da naoruža Ukrajinu - rekao je Borel, navedeno je u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove.

Istakao je i da "Rusija ne može da dobije ovaj rat i da Ukrajina mora da pobijedi".

-Onda pređimo sa riječi na djela i ubrzajmo našu vojnu podršku Ukrajini, jer je Ukrajina u kritičnoj situaciji sa stanovišta raspoloživog oružja - rekao je Borel.

Naglasio je da nedostatak oružja treba brzo da se riješi i da je to pitanje nedjelja.

Vang: Ne želimo dalju eskalaciju konflikta

Kineski diplomata visokog ranga Vang Ji rekao je danas šefu ukrajinske diplomatije Dmitru Kulebi da je Kina posvećena miru i da ne želi dalju eskalaciju konflikta u Ukrajini.

"Ne želimo da ukrajinska kriza i dalje raste. Spremni smo da radimo sa međunarodnom zajednicom na tome da se izbjegne dalja eskalacija i neumorno ćemo težiti miru", rekao je Vang na marginama Minhenske bezbjednosne konferencije.

Vang, šef Kancelarije za spoljne poslove pri Centralnoj komisiji, rekao je da se Peking uvijek zalagao za rješavanje ukrajinskog konflikta kroz pregovore.

On je naveo da Kina vidi Ukrajinu kao strateškog partnera i da se nada da će se odnosi dvije zemlje i dalje razvijati, prenio je "Sputnjik".

Vang je rekao na sastanku sa šefom austrijske diplomatije Aleksanderom Šalenbergom da ukrajinska kriza ne treba da se nastavi i da sve strane trebaju da dobro razmisle o načinima za postizanje prekida vatre i okončanje rata.

 

Oglašena vazdušna opasnost u više regiona

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se jutros u ukrajinskim regionima Harkiv, Dnjipropetrovsk, Mikolaiv i Odesa, kao i u dijelovima Zaporožja i Hersona koji su pod kontrolom Kijeva, prikazano je na onlajn mapi ukrajinskog Ministarstva za digitalnu transformaciju.

Kasnije su ukrajinski mediji javili da se nekoliko eksplozija dogodilo u gradu Čuhuiv, u regionu Harkov, prenio je "Sputnjik".

Rusija je pokrenula udare na ukrajinsku infrastrukturu 10. oktobra, dva dana psolije napada na ruski Krimski most, za koji je Moskva saopštila da su ga izvršile ukrajinske obavještajne službe.

Borel: Zapad mora povećati vojnu pomoć Kijevu

Šef spoljne politike EU Jozep Borel izjavio je danas da Zapad mora povećati vojnu pomoć Ukrajini i ubrzati njenu isporuku.

-Mora se učiniti više i brže. Ima još mnogo posla. Moramo povećeti i ubrzati isporuku naše vojne pomoći - rekao je Borel u govoru na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji.

On je dodao da podržava prijedlog Estonije da EU kupi naoružanje u ime svojih članica da bi pomogla Ukrajini.

Ovaj prijedlog juče je predstavila premijer Estonije Kaja Kalas na konferenciji u Minhenu.

-Potpuno se slažem sa prijedlogom estonskog premijera i radimo na tome. To će funkcionisati - izjavio je Borel.

Blinken upozorio Kinu da ne šalje oružje Rusiji, jer će biti posljedica

Državni sekretar SAD Entoni Blinken upozorio je direktora Kancelarije za spoljne poslove Komunističke partije Kine Vang Jija na posledice,  ukoliko Peking pruži materijalnu podršku Rusiji u napadu na Ukrajinu.

Blinken je kazao da je Vašington zabrinut da Peking razmatra slanje oružja Moskvi.

-Postoje razni tipovi smrtonosne pomoći o kojoj, ako ništa drugo, bar razmišljaju da pošalju, u šta ulazi oružje -  rekao je Blinken.

On je naglasio da će Vašington uskoro objaviti više detalja o tome.

Njih dvojica su se sastali na nepoznatoj lokaciji, na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, nekoliko časova nakon što je Vang kritikovao Vašington da je "histeričan" u aktuelnom sporu oko američkog obaranja kineskog balona iznad SAD, preneo je Rojters.

Vang je rekao Blinkenu da SAD moraju da se "suoče i isprave štetu" u bilateralnim odnosima "izazvanom neselektivnom upotrebom sile", istakli su iz kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Peskov: Krim kao meta je priča koja podstiče tenzije

Nedavne izjave podsekretara SAD za politička pitanja Viktorije Nuland o Krimu kao legitimnoj meti za ukrajinske napade ukazuje na dubinu neslaganja SAD i Risije, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Nulandova je ranije ove sedmice izjavila da kolektivni Zapad neće smatrati da je Ukrajina bezbjedna dok Krim ne bude barem demilitarizovan i da SAD podržavaju masovne udare na ruske vojne instalacije na Krimu, te da ih smatraju za legitimne mete.

-Ovo još jednom ukazuje na dubinu našeg neslaganja, smatram da pokazuje da SAD imaju ulogu glavnog podstrekača međunarodnih tenzija koje imamo - rekao je Peksov, prenosi "Sputnjik".

On je napomenio da Nulandova "pripada veoma širokom kampu najagresivnijih `jastrebova` u američkoj politici" i da su takvi stavovi veoma dobro poznati ruskoj strani.

Sunak: Britanija spremna da podrži saveznike da sada pošalju avione Ukrajini

Premijer Velike Britanije Riši Sunak izjavio je da je London "spreman da podrži sve saveznike ukoliko mogu sada da pošalju borbene avione Ukrajini".

Govoreći na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji, Sunak je rekao da je Britanija spremna da prevodi obuku ukrajinskih pilota i ponovio poziv saveznicima da udvostručne podršku, prenio je "Skaj njuz".

Ranije єe Sunak je kazao da "apsolutno razumno" da NATO pošalje dalekometno oružje Ukrajini, kako bi mogla da "sprovede kontraofanzivu kojom će istєerati Rusiju sa ukrajinske teritorije".

Kada su novinari upitali Sunaka da li će Britanija poslati oružja koja bi ciljala Krim, on je rekao da NATO mora da pomogne Ukrajini da ostvari odlučnu prednost na bojnom polju tenkovima, u vazduhu, artiljerijom i dugometnim oružjem.

Antonov: SAD optužbama na račun Rusije pokušavaju da opravdaju svoje zločine

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov rekao je danas da Vašington pokušava da opravda sopstvene akcije za podsticanje ukrajinske krize, optužbama za navodne zločine Moskve u Ukrajini i ukazao na "beskrajno pumpanje" Kijeva oružjem.

-Nekada su Amerikanci govorili da će Ukrajinu snabdijevati isključivo odbrambenim naoružanjem, a sada prenose teška oklopna vozila, artiljeriju, višecjevne bacače raketa. SAD snabdijevaju naciste obavještajnim podacima, obučavaju militante -rekao je ambasador, prenose RIA Novosti.

Antonov se osvrnuo na izjave potpredsjednice SAD Kamale Haros, koja je na Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji optužila Rusiju za "zločine protiv čovječnosti" u Ukrajini, a to je juče isto izjavio i državni sekretar Entoni Blinken.

Diplomata je napomenuo da SAD ignorišu činjenicu da ukrajinska koristi zabranjenu municiju, koja se, kako je rekao, u velikim količinama uvozi u Ukrajinu.

Osim toga, kako je naveo, Vašington "radije okreće leđa jezivim scenama pogubljenja zarobljenih ruskih vojnika".

Ruski ambasador je rekao da je "ovakva dvoličnost SAD nečuvena".

-Zašto Stejt department ćuti o zvjerstvima ukrajinskih nasilnika? Gdje gledaju stručnjaci američkih organizacija za ljudska prava? - zapitao je Antonov.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana