Ruska vojska oborila ukrajinske MiG-29 i Mi-8

GS/Agencije
Ruska vojska oborila ukrajinske MiG-29 i Mi-8

MOSKVA/KIJEV - U toku je 295. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini.

Gradonačelnik Donjecka Aleksej Kulemzin saopštio je da je grad jutros bio meta najintenzivnijeg granatiranja od 2014. godine. EU i SAD će uskoro objaviti zajedničku deklaraciju o Ukrajinu, piše "Politiko"

19:15 Rogov: Pokušaji Kijeva da pokrene ofanzivu na Melitopolj biće zaustavljeni

Član glavnog savjeta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov izjavio je danas da će pokušaji ukrajinskih snaga da pokrenu ofanzivu za zauzimanje Melitopolja biti zaustavljeni, te da su za to na raspolaganju sve potrebne snage i sredstva.

"Naša vojska ima sve potrebne snage i sredstva da zaustavi pokušaje ofanzive ukrajinskih snaga. Zato im savetujemo da ni ne gledaju u pravcu Melitopolja i odustanu, prije nego što bude kasno, od samoubilačke avanture, posebno jer (glavnokomandujući ukrajinskih trupa Valerij) Zalužni sigurno neće krenuti u napad, već će baciti na sigurnu smrt obične Ukrajince", rekao je Rogov, a prenosi RIA Novosti.

Kako je rekao, do danas su ukrajinske trupe nagomilale velike snage na zaporoškom dijelu kontakt linije.

"Izjave Zalužnjeg usmerene su, prije svega, na američku publiku. Moguće da ga ocijenjuju kao najjverovatnijeg kandidata za smjenu Zelenskog. Zalužnji signalizira da je spreman da se žestoko bori do posljednjeg Ukrajinca i da košta zapadne sponzore mnogo jeftinije od Zelenskog", ocijenio je Rogov.

Ranije je glavnokomandujući ukrajinskih snaga Valerij Zalužnji u intervjuu za "Ekonomist" rekao da bi zauzimanje Melitopolja dalo ukrajinskim snagama potpunu vatrenu kontrolu nad kopnenim koridorom i mogućnost da se gađa Krimska prevlaka, uključujući i iz američkih sistema "Himars".

19:00 Kuleba: Polovina korisnika u Kijevskom regionu bez električne energije

 Polovina korisnika u Kijevskoj oblasti nema električnu energiju, izjavio je danas načelnik regionalne vojne uprave Aleksej Kuleba.

"Vremenske prilike utiču na tempo rada na oštećenoj mreži. Do sada je 50 odsto potrošača ostalo bez napajanja", napisao je Kuleba na svom Telegram kanalu i dodao da su mokar snijeg i udari vetra izazvali dodatne vanredne nestanke struje, prenio je TAS S.

Osim u Kijevskoj oblasti, restrikcije struje danas su uvedene i u Odeskoj, Žitomirskoj i Hmeljničkoj oblasti.

Dan ranije, nacionalna energetska kompanija Ukrenergo saopštila je da tokom prethodnog dana u Ukrajini nije bilo restrikcija, što je bilo omogućeno samo zato što je mreža bila priključena na svih devet blokova u tri nuklearne elektrane koje su pod kontrolom Kijeva.

14:13 - Peskov: Putinov ukaz zbog odluke o ograničenju cijene ruske nafte tokom nedelje

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je danas da se ukaz ruskog predsjednika Vladimira Putina koji će odgovoriti na odluku Zapada da nametne ograničenje cijena ruske nafte očekuje ove nedelje. 

"Da, obavjestićemo vas čim bude izašao," rekao je Peskov odgovarajući na povezano pitanje o detaljima i datumu objavljivanja ukaza, prenio je Tas.

Ruski predsjednik Vladimir Putin prošle nedjelje je izjavio da Moskva razmatra smanjenje proizvodnje nafte kao odgovor na odluku zapadnih zemalja da uvedu ograničenje na cijenu ruske nafte.

"Što se tiče naše reakcije, već sam rekao o tome - jednostavno, nećemo prodavati naftu zemljama koje su donijele odluku o ograničenju cijene. Razmislićemo o mogućnosti da se smanji proizvodnja ukoliko bude potrebno. Smislićemo nešto dodatno, ako bude potrebno", rekao je tada Putin.

13.02 -  Novi brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Oružane snage Rusije osujetile su pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da krenu u napad u području Kupjanska, likvidirano je oko 35 ukrajinskih vojnika;

- Oružane snage Rusije su odbile sve kontranapade Oružanih snaga Ukrajine, koje su pokušavale da se vrate na stare položaje u području Severnog i Krasnogorovke, zapadno od Donjecka;

- Rezerve Oružanih snaga Ukrajine su bile mete ruske avijacije i artiljerije južno od Donjecka;

- Oružane snage Rusije uništile su dve diverzantsko-izviđačke grupe Oružanih snaga Ukrajine kod sela Pavlovka u DNR;

- Ruska artiljerija i avijacija osujetile su pokušaj četiri jurišne grupe Oružanih snaga Ukrajine da krenu u kontranapad u pravcu tri naselja u LNR;

- Borbeni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oborili su ukrajinski avion MiG-29 i helikopter Mi-8;

- Ruske trupe uništile su tokom dana više od 40 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine u području Krasnog Limana.

12.32 - Herson potpuno bez struje

Herson je potpuno bez struje, saopštio je načelnik regionalne vojne administracije kog je imenovao Kijev, Jaroslav Januševič.

„Herson je potpuno bez struje. Čim bude moguće, eksperti će početi da obnavljaju električnu mrežu", napisao je Januševič na svom Telegram kanalu.

Desna obala Hersonske oblasti, uključujući grad Herson, pod kontrolom je ukrajinske vojske.

U novembru su u administraciji tog regiona rekli za Sputnjik da su kijevske vlasti Herson dovele do humanitarne katastrofe – u gradu nema struje, vode i grejanja.

12.06 - Marinka je već 80 odsto oslobođena, rekao je lider DNR Denis Pušilin. 

Kako je istakao, nakon potpunog oslobođenja ovog strateškog mjesta, ukrajinsko granatiranje Donjecka će se smanjiti.

11.41 - Kijev: Tokom noći gađana Dnjepropetrovska oblast

Ukrajinske vlasti saopštile su da su tokom noći sa 40 raketa gađana tri mjesta u Dnjepropetrovskoj oblasti, prenio je Ukrinform.

"Tokom noći i jutra ruske okupacione trupe su gađale Nikopoljski region 'gradom' i teškom artiljerijom. Pogođene su zajednice Mirivsk, Marganjeck i Červonogrigorivsk. Tu je palo najmanje 40 neprijateljskih granata", naveo je Valentin Rezničenko, šef regionalne vojne uprave u Dnjepropetrovskoj oblasti.

Dodao je da nije bilo povrijeđenih.

11.16 - Gromov: Rusija želi dugu konfrontaciju u Ukrajini

Predstavnik generalštaba ukrajinske vojske Aleksij Gromov izjavio je danas da Rusija nastoji da rat u Ukrajini pretvori u dugu vojnu konfrontaciju i da obučava nove snage na teritoriji susjedne Bjelorusije.        

Dodaje da je vjerovatnoća pokretanja vojne operacije sa bjeloruske teritorije i dalje mala, prenosi Rojters.         

Predsjednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je 10. oktobra najavio formiranje regionalne vojne grupe sa Rusijom nakon razgovora sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, objasnivši da je odluka o tome donijeta usled zaoštravanja situacije na zapadnim granicama Unije Rusije i Bjelorusije, prenio je ranije TASS.

10.20 - Zaharova: Američko naoružanje u Ukrajini je legitimna meta za Rusiju

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da oružje koje je Zapad isporučio Ukrajini predstavlja legitimnu metu za Rusiju i da će biti ili uništeno ili zaplijenjeno.
    
Ona je dodala da će eventualna isporuka raketnih sistema protivvazdušne odbrane "Patriot" od strane Vašingtona Kijevu povećati rizik od direktnog mješanja američke vojske u ukrajinski sukob.
    
''SAD su 13. decembra objavile namjeru da isporuče Ukrajini baterije protivvazdušne odbrane 'Patriot'. Mnogi stručnjaci, uključujući i one iz inostranstva, zapitali su se koliko je razuman taj korak, koji bi mogao dovesti do eskalacije sukoba i povećati rizik od direktnog uključenja američke vojske u borbu'', rekla je Zaharova.

9.38 - Grupa "Viking", Zapadnog vojnog okruga Rusije, u šumskom pojasu kod Marinke obavila je izviđanje i navođenje artiljerijskih oruđa Msta-B, čime je naterala ukrajinski odred u bekstvo, javlja dopisnik Sputnjika.

9.10 - Ruska vojska u području Hersona nastavlja da uništava važne ciljeve uz pomoć drona-kamikaze Lanset. Među njima je i radarska stanica 36d6-m1 koja može da otkriva i navodi vazdušne ciljeve na udaljenosti do 400 kilometara.

8.50 - Parlament Poljske proglasio Rusiju „državnom, koja sponzoriše terorizam"

„Parlament Poljske proglasio je Rusku Federaciju državom koja podržava terorizam i koristi terorističke metode", navodi se u rezoluciji parlamenta.

U tekstu se kaže da Ruska Federacija „sistematski krši ljudska prava, međunarodno pravo, Povelju UN i neke druge obaveze, vrši aneksiju teritorije drugih država, vrši oružane napade, ratne zločine i genocide i preduzima neprijateljske ekonomske akcije, posebno u oblasti energetikog sektora".

„Rusija je odgovorna za pad malezijskog aviona (MH17) u julu 2014. godine, u kojem je poginulo 298 putnika i članova posade, kao i za avionsku nesreću u Smolensku u aprilu 2010. godine, u kojoj je poginulo 96 ljudi, uključujući predsjednik Poljske Leh Kačinski, predstavnici poljske vlade, visoki vojni lideri Poljske i NATO-a, kao i članovi poljskog parlamenta", navodi se u dokumentu.

8.12 - Ukrajinske snage opremaju odbrambene položaje sjeverozapadno od grada Svatovo u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštio je Sputnjiku oficir narodne milicije LNR Andrej Maročko, pozivajući se na podatke obavještajne službe.
Prema njegovim riječima, ovo pokazuje da neprijatelj sa ofanzivnih operacija prelazi na odbranu.

7.46 - Eksplozije su odjeknule u Harkovu i Očakovu, saopštili su ukrajinski mediji.

7.26 - Jutarnje granatiranje Donjecka od strane Oružanih snaga Ukrajine postalo je najintenzivnije u posljednjih osam godina, napisao je gradonačelnik Aleksej Kulemzin na svom Telegram kanalu.

„Još jedan ratni zločin počinili su jutros ukrajinski fašisti. Danas tačno u 7:00 izložili su centar Donjecka najintenzivnijem napadu udaru od 2014. godine", napisao je on.

Između ostalog, pogođena je i kupola Preobraženskog sabora. Informacije o žrtvama i šteti se preciziraju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana