Sukob policije i demonstranata u Sudanu, upotrebljen suzavac i šok bombe

Tanjug
Foto: Tanjug

KARTUM - Sudanske snage bezbjednosti upotrebile su danas šok bombe i suzavac nakon što su na protestima u Kartumum izbili incidenti.

Policija je oklopnim kamionima blokirala put demonstrantima, a zatim ispalila šok bombe i suzavac.
    
Demonstranti, koji pozivaju na uspostavljanje civilne vladavine i sudske procese zbog smrti demonstranta tokom prethodnih protesta, okupili su se danas u najvećem broju u poslednjih nekoliko mjeseci, protestujući na oko 1,5 kilometara od predsedničke palate, prenosi Rojters
    
Uoči protesta, snage bezbjednosti su zatvorile puteve koji vode do Ministarstva odbrane i zatvorile nekoliko mostova koji povezuju Kartum sa susjednim gradovima Omdurmanom i Bahrijem, gdje su takođe bile organizovane demonstracije.
    
Od oktobra 2021. godine, kada su vojni lideri smjenili civilnu vladu, snage bezbjednosti su, prema riječima ljekara, ubile više od 120 civila na antivojnim protestima, prenosi Rojters.
    
Protesti u prestonici dolaze dve nedelje nakon što su vojni lideri koji su izveli državni udar prošle godine, potpisali okvirni sporazum sa političkim partijama o ponovnom pokretanju tranzicije ka demokratskim izborima, uz međunarodnu podršku.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana