Sudija glasao da se Bolsonaru zabrani obavljanje javnih funkcija

Srna
Žair Bolsonaro
Foto: Agencije | Žair Bolsonaro

BRAZILIJA - Glavni sudija federalnog izbornog suda u Brazilu glasao je da se bivšem predsjedniku Žairu Bolsonaru zabrani obavljanje javnih funkcija do 2030. godine zbog antidemokratske zloupotrebe vlasti tokom prošlogodišnjih izbora.

Glasanje Benedita Gonkalvesa, glavnog sudije u slučaju koji se vodi protiv Bolsonara, ne predstavlja konačnu odluku, ali može da odredi ton izjašnjavanja ostalih sudija.

Sve su manje šanse da Bolsonaro, političar od karijere koji je donedavno bio najmoćniji čovjek Brazila, opstane u političkom životu.

Ovaj krajnje desno orijentisani lider izgubio je za dlaku izbore u Brazilu od svog ljevičarskog rivala Luiza Injasija Lule da Silve, i sada se suočava sa institucionalnim obračunom zbog zloupotrebe ovlaštenja.

Bolsonaro je optužen za zloupotrebu ovlašćenja kada je pozvao ambasadore prošle godine i iznio neosnovane tvrdnje o bezbjednosti brazilskog izbornog glasačkog sistema, što je jedan u nizu napada za koje kritičari kažu da su imali za cilj da umanje povjerenje birača u glasanje.

Gonkalves je rekao da je Bolsonaro kriv za zloupotrebu položaja i nepravilnu upotrebu medija.

- Bolsonaro je iskoristio sastanak sa ambasadorima da širi sumnje i podstiče teorije zavjere - rekao je sudija tokom glasanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana