Sudar vozova u Grčkoj, desetine mrtvih i povrijeđenih VIDEO

Tanjug
Sudar vozova u Grčkoj
Foto: Tanjug/AP | Sudar vozova u Grčkoj

ATINA - Vatrogasna brigada saopštila je da je u sudaru dva voza u Grčkoj, u ranim jutarnjim časovima, poginulo najmanje 36 ljudi, dok je 85 povrijeđeno.

Međugradski putnički voz sa nekih 350 putnika koji je iz Atine krenuo za Solun je napustio stanicu oko 19.30 časova po lokalnom vremenu i sudario se sa teretnim vozom kod  grada Larisa. Teretni voz je išao od Soluna do Larise.

Do nesreće je došlo kada je putnički voz izašao iz tunela. Udar je izazvao požar u velikom broju putničkih vagona, pri čemu su izgorjeli mnogi putnici koji su hitno prevezeni u bolnice.

Vatrogasna brigada saopštila je da je dobila informaciju o nesreći kratko prije ponoći.

Guverner Tesalije Konstantinos Agorastos izjavio je da su se vozovi sudarili velikom brzinom, prenosi Rojters.

Istakao je da je cijeli prednji dio putničkog voza razoren i dodao su se vozovi sudarili na istom kolosijeku, prenosi Rojters.

-Vozovi su išli velikom brzinom, a mašinovođe nisu znale da im se drugi voz približava - rekao je Agoratas.

U toku je potraga za preživjelima.

 

 

Ovo je najteža saobraćajna nesreća u Grčkoj u posljednjih nekoliko decenija. , odnosno od 1972. godine, kada je 19 ljudi poginulo kada su se dva voza direktno sudarila ispred Larise.

Zastareli željeznički sistem u Grčkoj treba da se modernizuje, sa mnogo vozova koji putuju na jednom kolosijeku, a sistemi signalizacije i automatske kontrole tek treba da budu instalirani u mnogim oblastima.

Grčka je prodala željezničkog operatera "TRAINOSE" italijanskoj kompaniji "Ferrovie dello Stato Italiane" 2017. godine kao dio svog međunarodnog programa pomoći, očekujući da će stotine miliona evra biti uloženo u željezničku infrastrukturu u narednim godinama.

Kako se navodi na sajtu italijanske kompanije, ona je glavni pružalac želljezničkog prevoza putnika i tereta u Grčkoj i saobraća na 342 putničke i komercijalne rute dnevno.

Uzrok nesreće je i dalje nejasan.

 

Καταγγελία επιβάτη του μοιραίου τρένου για Μηχανοδηγό. Τον άκουσε να λέει «πάμε κι όπου βγει». Η Γαλλία αναβάθμισε το σιδηροδρομικό δίκτυο με 7δις, εδώ δώσαμε 15δις κ τα συστήματα παρακολούθησης που έπρεπε να λειτουργούν από το 2020, τα έφαγε ο Μητσοτάκης pic.twitter.com/sdQuyg2bTT

— Πεν Νταλαούρα (@ntalaoura) March 1, 2023

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana