Sud u Hagu izdao nalog za hapšenje Putina: Stigao odgovor Moskve

Srna
Sud u Hagu izdao nalog za hapšenje Putina: Stigao odgovor Moskve

HAG - Pretresno vijeće Međunarodnog krivičnog suda u Hagu izdalo je nalog za hapšenje predsjednika Rusije Vladimira Putina, saopšteno je iz Suda.

Sud na svojoj internet stranici navodi da je nalog za Putinovo hapšenje izdat na osnovu optužbi za navodne ratne zločine u Ukrajini.

U saopštenju se Putin optužuje da je odgovoran i za navodno protivzakonito deportovanje djece iz dijelova Ukrajine u Rusiju u periodu najkasnije od 24. februara prošle godine.

Sud je izdao i nalog za hapšenje Marije Lavove Belove, komesara za ljudska prava u Kabinetu predsjednika Ruske Federacije, koju pretresno vijeće takođe smatra odgovornom za navodno deportovanje djece iz Ukrajine u Rusiju.

Nalozi su izdati na zahtjev koje je tužilaštvo predalo 22. februara.

Peskov: Rusija ne priznaje nadležnost Međunarodnog krivičnog suda

 Rusija ne priznaje jurisdikciju Međunarodnog krivičnog suda (MKS), nakon što je to telo izdalo nalog za hapšenje predsednika te zemlje Vladimira Putina, saopštio je danas Kremlj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov naveo je da Rusija smatra odluke tog suda ''ništavnim i nevažećim'', kao i da su pitanja koja sud postavlja ''nečuvena i neprihvatljiva''.

Upitan da li se Putin sada plaši putovanja u zemlje koje priznaju nadležnost MKS, Peskov je rekao da ''nema šta da doda na tu temu''.

Borelj: Izdavanje naloga za hapšenje Putina važna odluka za međunarodnu pravdu

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj izjavio je danas da je izdavanje naloga za hapšenje ruskog predsjednika Vladimira Putina važna odluka za međunarodnu pravdu, prenio je Rojters.

"Ovo je važna odluka za međunarodnu pravdu i za narod Ukrajine", rekao je on.

Borelj je rekao da je taj potez samo početak procesa odgovornosti Rusije za zločine i zverstva u Ukrajini.

Kuleba o odluci MKS: Točkovi pravde se okreću

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da se "točkovi pravde okreću", povodom odluke Međunarodnog krivičnog suda (MKS) da se izda nalog za hapšenje ruskog predsjednika Putina, optuživši ga da je odgovoran za ratne zločine počinjene u Ukrajini.

"Aplauz za MKS", naveo je Kuleba na Tviteru, prenio je Gardijan. Međunarodni krivični sud takođe biće nadležan za krađu dece i ostale međunarodne zločine.

Savjetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak rekao je da se "svijet promjenio" nakon što je MKS izdao poternicu za "nezakonitu deportaciju" ukrajinske djece.

"Odluka MKS je početak ruskog kraja u ovoj formi na svjetskoj sceni. Samo čekajte", naveo je Podoljak na Tviteru.

Zaharova: Odluka Suda u Hagu nema nikakvo značenje za Moskvu

Odluka Međunarodnog krivičnog suda u Hagu da izda nalog za hapšenje predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina nema apsolutno nikakvo značenje, saopštila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Ona je napomenula da odluke tog Suda nemaju nikakvo značenje za Rusiju sa pravnog stanovišta.

"Rusija nije članica Rimskog statuta i prema tome nema nikakvu odgovornost prema Međunarodnom krivičnom sudu", navela je Zaharova na svom "Telegram" kanalu.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana