Sud pravde EU pozvao Italiju da raspiše tender za zakup na plažama

Tanjug
Sud pravde EU pozvao Italiju da raspiše tender za zakup na plažama

RIM - Zakupi na italijanskim plažama moraju biti predmet nepristrasnih i transparentnih tendera, saopštio je danas Sud pravde EU.

Licence za najam ležaljki i suncobrana tradicionalno su pod porodičnom kontrolom u Italiji i prenose se sa generacije na generaciju, uprkos konkurentskim preduzetnicima koji tvrde da su nepravedno isključeni iz velikog posla, prenosi Rojters.

Nakon više odlaganja, koncesije su trebale da budu ponuđene na tenderu do 2024. godine, ali je premijerka Đorđa Meloni to odložila za godinu dana. Stranke u njenoj konzervativnoj koaliciji traže da ih postojeći vlasnici dozvola zadrže, uz obrazloženje da je to doprinelo nižim troškovima za posetioce plaža i spriječilo da 7.500 kilometara italijanske obale dođe u ruke velikih lanaca, koji možda ne bi poštovali lokalne tradicije .

Međutim, Sud pravde sa sedištem u Luksemburgu odlučio je da se dozvole ne mogu automatski obnovljati.

„Nacionalni sudovi i administrativni organi dužni su da primenjuju relevantna pravila EU“, navodi se u saopštenju Suda pravde Evropske unije.

Dozvole su zvanično u državnom vlasništvu, ali se retko pojavljuju na javnom nadmetanju. Italijanska vlada je 2019. godine prikupila oko 115 miliona evra od prodaje ovih dozvola, dok se sam posao procijenjuje na blizu 15 milijardi evra godišnje, prema konsultantskoj kompaniji Nomisma, navodi Rojters.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana