Stupio na snagu Orbanov ukaz o zaštiti od poplava: Ovo je najteža faza

Tanjug
Stupio na snagu Orbanov ukaz o zaštiti od poplava: Ovo je najteža faza

BUDIMPEŠTA - Ukaz mađarskog premijera Viktora Orbana o zaštiti od poplava, prema kojem su naložene koordinisane mjere zaštite za celu teritoriju Mađarske stupio je na snagu, a Orban je danas izjavio da je u toku najteža faza zaštite, za koju se očekuje da će trajati do sledećeg četvrtka.

Vrh poplavnog talasa zahvatio je Mađarsku u utorak uveče, rekao je Orban jutros novinarima, dodavši da će nadležne službe, vojska, Ministarstvo unutrašnjih poslova i volonteri raditi na zaštiti oblasti ugroženih poplavnim talasom iz zapadnih delova zemlje, prenosi MTI.

"Ovo je najteži period. Trajaće oko nedelju dana ili osam dana počev od danas", rekao je on. Prema njegovim rečima, do sada je evakuisano 4.392 ljudi, a najugroženije oblasti trenutno su Pilišmarot, neki djelovi autoputa 11 na severozapadu zemlje i ostrvo Margaret, kao i metro stanica Baćanji skver u Budimpešti, gde stručnjaci za upravljanje vodnim resursima rade na skretanju toka vode.

Orban je izrazio nadu da ta stanica metroa neće morati da bude zatvorena. Prema ukazu koji je on potpisao, a u utorak veče stupio na snagu, aktivnostima u oblasti odbrane koordiniše ministar nadležan za odbranu od katastrofa, odnosno ministar unutrašnjih poslova Šandor Pinter, prenosi danas mađarski portal Indeks.

Vladin ukaz se odnosi na "određivanje koordinisanih odbrambenih aktivnosti i uvođenje određenih mera u njenom okviru" .

Ukazom koji je Orban potpisao naložena je koordinisana zaštitna aktivnost za celokupnu teritoriju Mađarske u cilju koordinacije zadataka zaštite odbrambeno-bezbednosnih organizacija i organa državne uprave zbog velikih i dugotrajnih poplava na rekama Mađarske.

Prema odluci, rad načelnika odeljenja podržava operativni štab, koji djeluje na osnovu koordinacionog tela za prevenciju katastrofa i ispunjava njegove zadatke. Ukaz je stupio na snagu u utorak uveče u 22 sata, a prestaće da važi 24. septembra.

Mađarska se bori sa poplavama nakon što je ciklon Boris izazvao obilne padavine na području centralne Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana