Studenti protestuju zbog legalizacije privatnih univerziteta

Tanjug
Studenti protestuju zbog legalizacije privatnih univerziteta

SOLUN - Desetak ljudi uhapšeno je danas kada je policija u mestu Komotini na sJeveru Grčke rasterala studente na pravnom fakultetu, koji su protestvovali protiv vladinih planova da legalizuje privatne univerzitete.

U saopštenju policije navodi se da je akcija usledila nakon zahtjeva za pomoć od univerzitetskih vlasti u gradu Komotini, jer su demonstranti, koji su okupirali pravni fakultet sprečili oko 400 studenata da uđu u zgradu, gdje je danas trebalo da polažu ispite, a isto važi i za univerzitetsko osoblje, prenosi AP.

Ljevičarske grupe organizovale su proteste u Komotiniju i Solunu protiv policijske operacije. Vlada Nove demokratije desnog centra želi da legalizuje privatne univerzitete u predlogu zakona koji ovog mjeseca treba da se nađe pred parlamentom, a kako se tvrdi reforma bi spriječila kvalifikovane ljude da studiraju u inostranstvu i učinila visoko obrazovanje relevantnijim za tržište rada, ističe britanska agencija.

Ljevičarske grupe i studenti širom Grčke organizovali su niz blokade zgrada, sprečavajuĆi predavanja i ispite, kao i proteste protiv reformi, od kojih su neki prerasli u nasilje. Nove demonstracije planirane su za četvrtak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana