Stub: Ostati smiren i usredsrediti se na članstvo u Alijansi

Srna
Stub: Ostati smiren i usredsrediti se na članstvo u Alijansi

HELSINKI - Novoizabrani finski predsjednik Aleksandar Stub rekao je danas da njegova zemlja treba da ostane mirna i da pažnju usmjeri na svoje članstvo u NATO-u, uprkos nedavnim kritikama koje je Alijansi uputio bivši američki predsjednik Donald Tramp.

Tramp koji je jedan od favorita da postane kandidat Republikanske stranke na predsjedničkim izborima u SAD u novembru izjavio je prošle sedmice da ne želi da štiti članice od eventualnih budućih napada Rusije ukoliko te zemlje ne daju na vrijeme svoj doprinos u budžet Alijanse.

“Američka predizborna kampanja razlikuje se od finske i retorika koja se koristi mnogo je snažnija i mislim da je u ovom trenutku najbolje ostati miran i pažnju usmjeriti na gradnju članstva u NATO-u”, naglasio je Stub.

Prema njegovim riječima, Finska daje više na odbranu od ciljanih dva odsto od BDP-a, koliko je usaglašeno među članicama Alijanse.

Stub dužnost predsjednika preuzima 1. marta, pošto je u nedavno održanom drugom krugu predsjedničkih izbora pobjedio protivkandidata Peku Havista iz stranke Zelenih sa osvojenih 51,6 odsto glasova. 

Prošle godine duvanari iz Posavine ostvarili veći prinos.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana