Stručnjaci očekuju cunami u Mediteranu

SRNA
Stručnjaci očekuju cunami u Mediteranu

PARIZ - Samo sedam cunamija pogodilo je Španiju od 365. godine nove ere, ali stručnjaci upozoravaju da će se veliki cunami desiti u narednih 30 godina.

Međudržavna okeanografska komisija Uneska /MOK/ upozorava sa sigurnošću od 100 odsto da će cunami visine preko jednog metra pogoditi Mediteran u narednih 30 godina.

Španski list "Razon" izvještava da je opasna zona rasjed Averoes ispod Alboranskog mora - otprilike na pola puta između obale Malage i sjeverne Afrike.

Zemljotres bi ovdje mogao da izazove talase visine šest metara, koji bi do Španije stigli za samo 21 minut. U najboljem slučaju, stanovnici na obali bi imali samo 35 minuta da pobjegnu u unutrašnjost, prenio je "Juronjuz".

U Sredozemlju i okolnim morima od početka 20. vijeka desilo se oko 100 cunamija, što je oko 10 odsto od ukupnog broja cunamija u svijetu u ovom periodu.

Cunamiji u sjeveroistočnom Atlantiku su rjeđi, iako je zemljotres magnitude 8,5 stepeni Rihterove skale 1755. godine izazvao cunami koji je uništio veći dio Lisabona, Kadiz u Španiji, dijelove Maroka i stigao do jugozapadnog Kornvola u Velikoj Britaniji i Irskoj.

"Ne očekujemo talase od 20 metara, kao u Japanu, Čileu ili Sumatri, već od jednog do dva metra", rekla je Elen Eber, nacionalni koordinator francuskog centra za cunamije.

Ona je dodala da "ono što je izuzetno opasno nije samo visina cunamija, već i tokovi vode i poplave, koje mogu da prouzrokuju štetu na plažama, u lukama i ulicama". /

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana