Stravičan zločin u Turskoj: Doktori ubijali novorođenčad zbog profita

GS
Stravičan zločin u Turskoj: Doktori ubijali novorođenčad zbog profita

ANKARA - Zastrašujući detalji skandala s "bandom novorođenčadi" u Turskoj potresli su naciju.

Pojedinci, uključujući doktore, medicinske sestre i bolničko osoblje, manipulisali su transferima novorođenčadi u privatne bolnice radi finansijske dobiti. Najmanje 12 beba izgubilo je život, piše "Turkije Tudej".

Prema Kancelariji glavnog javnog tužioca Bakirkoja, 47 osoba, uključujući 22 koje su trenutno u pritvoru, optuženo je za formiranje organizovane kriminalne grupe koja je manipulisala prebacivanjem kritično bolesne novorođenčadi u privatne bolnice, često ih šaljući u ustanove bez odgovarajuće opreme.

Te su bolnice naduvale račune Ustanovi za socijalno osiguranje i nepotrebno produžile boravak novorođenčadi kako bi povećale profit. Nerijetko su doktori tražili i članove porodice da dodatno doplaćuju ljekarske usluge.

U optužnici se direktno navodi da je motiv grupe bila finansijska korist, a ne dobrobit beba. Optužnica na 494 stranice smatra 21 osobu odgovornom za smrt dojenčadi i navodi da je istraga započela za vrijeme mandata bivšeg ministra zdravstva Fahretina Koče.

Optužnica takođe otkriva da su osumnjičeni sarađivali s Hitnom službom kako bi dojenčad slali na neonatalna odjeljenja dogovorenih privatnih bolnica, čime su im omogućili neopravdanu zaradu i pridonijeli smrti neke dojenčadi. Kancelarija glavnog javnog tužioca Bakirkoja završio je optužnicu u četvrtak, 17. oktobra.

Vjeruje se da je vođa kriminalne grupe dr Firat Sari, koji je navodno upravljao operacijama u uključenim bolnicama. Dr Ilker Gonen i vozač hitne pomoći Gijasetin Mert Ozdemir koordinisali su ovim stravičnim kriminalnim akcijama.

Mnoga novorođenčad su umrla zbog nepravilne njege ili infekcija zaraženih u neprikladnim medicinskim ustanovama. U jednom tragičnom slučaju, medicinska sestra koja se predstavljala kao doktorica i liječila je novorođenče, što je rezultiralo smrtnim ishodom.

"Držali su moju kćerku na intenzivnoj njezi duže nego što je bilo potrebno, dodatno su nam naplatili, a onda je umrla. Stalo im je samo do novca", ispričao je jedan otac.

Telefonski razgovori između članova turske bande otkrivaju njihovu bešćutnu nebrigu za ljudski život. Na jednom snimku medicinska sestra kaže:

"Idemo danas po novac; zabavićemo se večeras", govori sestra.

Sari i Gonen prijeti 582 godine zatvora ako budu osuđeni za "namjerno ubistvo iz nemara" i "organizovanu prevaru". Optužnica poziva na trajno zatvaranje uključenih bolnica, uz oduzimanje cjelokupne imovine, piše "Net".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana