Štrahe: Zapad ne želi mir u Ukrajini

Srna
Štrahe: Zapad ne želi mir u Ukrajini

DREZDEN - Bivši austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe izjavio je da zapadni i, između ostalog, njemački političari godinama ćute kada je riječ o procesima koji se dešavaju u Ukrajini i nisu zainteresovani da riješe aktuelni konflikt.

Štrahe je naveo da je 2014. godine tokom puča u Ukrajini nedemokratskim metodama i sa primjenom nasilja svrgnuta tadašnja legitimno izabrana vlast, nakon čega je izbio konflikt na istoku Ukrajine koji je potom koštao hiljade života.

“Gdje su tada bili njemački i evropski političari koji su željeli mir? Zašto nisu tada rekli žstopž? Ćutali su. Ćutali su i onda kad su zabranjivali ruski jezik”, rekao je Štrahe.

Štrahe je konflikt u Ukrajini nazvao “posredničkim ratom”, te je dodao da je priznanje bivšeg njemačkog kancelara Angele Merkel o neozbiljnosti Minskih sporazuma potvrdilo činjenicu da je Zapad odugovlačio kako bi dodatno naoružao Ukrajinu.

“I gdje je sada taj internacionalni mirovni pokret? Gdje su sada zeleni, socijaldemokrate koji su nekada postojali? Danas su to najstrašniji jastrebovi”, rekao je Štrahe.

Štrahe je ovaj govor održao u Drezdenu pred okupljenim građanima koji se protive isporukama naoružanja Kijevu, prenosi “Sputnjik”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana