Stotine poginulih u borbama u Bahmutu

GS/Agencije
Stotine poginulih u borbama u Bahmutu

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je i 381. dan. Najteže je i dalje na istoku zemlje.

Kuleba: Ne očekujem brze isporuke aviona Ukrajini, ali neka počne obuka pilota

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je da ne očekuje brze isporuke zapadnih borbenih aviona Ukrajini, ali smatra da bi sada trebala da počne obuka ukrajinskih pilota.

Kuleba je za njemački list Bild am zontag rekao da ne očekuje da će se isporuka lovaca desiti u skorije vrijeme jer je, kako je naveo, to veoma težak zadatak u smislu logistike i tehnologije, prenosi Unian.

"Zato kažemo da obuka ukrajinskih pilota na zapadnim lovcima treba da počne sada, da kada se donese odluka o nabavci aviona, ne gubimo vreme i mnogo mjeseci na obuku“, rekao je Kuleba.

Stotine poginulih u borbama u Bahmutu

Ukrajina i Rusija objavile su podatke o stotinama poginulih neprijatljeskih vojnika u prethodna 24 sata u borbama za Bahmut.
U izvještajima se navodi da ukrajinske snage odbijaju neprestane napade, a mala rijeka koja dijeli grad sada označava novu liniju fronta.

Ukrajinski vojni portparol Serhij Čerevatij rekao je da je u Bahmutu ubijen 221 ruski vojnik, dok ih je ranjeno više od 300.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je do 210 ukrajinskih vojnika poginulo na širem dijelu linije fronta u Donjecku.

Rojters napominje da ove podatke nije moguće provjeriti iz nezavisnih izvora.

 

Ukrajinske snage vršile pretres kod arhiepiskopa Arkadija

 Pripadnici ukrajinskih bezbjednosnih snaga izvršili su pretres kod arhiepiskopa rovenjkovskog i sverdlovskog Ruske pravoslavne crkve Arkadija na osnovu člana o kolaboracionističkoj aktivnosti, prenosi ukrajinsko izdanje "Leva obala", pozivajući se na izvore u organima reda.
Isti izvor navodi da se arhiepiskop trenutno nalazi u Rusiji.

Prethodno je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski ukazom uveo sankcije protiv 22 predstavnika Ruske pravoslavne crkve.

Predsjednik Sinodalnog odjeljenja za crkvene odnose sa javnošću Vladimir Legojda u oktobru prošle godine saopštio je da je Ruska pravoslavna crkva prisajedinila Rovenjkovsku eparhiju Ukrajinske pravoslavne crkve koja se nalazi na teritoriji Luganske Narodne Republike, prenosi "Sputnjik".

Služba bezbjednosti Ukrajine je krajem prošle godine vršila pretrese u Kijevsko-pečerskoj lavri, kao i u nekim manastirima u Sarnjenskoj eparhiji kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve u Rovnjenskoj oblasti na zapadu Ukrajine

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana