Stoltenberg: Ukrajina sada bliža NATO-u nego ikada ranije

GS/Agencije
Foto: Tanjug/AP

MOSKVA, KIJEV – Rusija je tokom noći izvršila napad kamikaza dronovima na Kijev i druge gradove u Ukrajini, saopštila je danas ukrajinska vojska. Rusija je tokom noći izvršila napad kamikaza dronovima na Kijev i druge gradove u Ukrajini, saopštila je danas ukrajinska vojska.

Volas: Mi nismo Amazon, Ukrajina da pokaže malo zahvalnosti

Britanski ministar odbrane Ben Volas rekao je danas da bi Ukrajina trebalo da pokaže malo zahvalnosti Zapadu koji još šalje pomoć, nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski regao da njegova zemlja nije dobila plan procesa pridruživanja NATO-u.

"Sviđalo nam se to ili ne, ljudi žele da vide malo zahvalnosti", poručio je Volas na marginama samita NATO-a u Vilnjusu, upitan da prokomentariše izjavu Zelenskog da je "apsurdno" to što Kijev nije dobio tačan datum i uslove, prenosi Gardijan.

On je naveo da je prošle godine otputovao u Ukrajinu gdje je dobio spisak oružja koje treba isporučiti.

"Znate, mi nismo Amazon. Rekao sam im to prošle godine, kada sam se vozio 11 sati samo da bih dobio spisak", rekao je Volas.

Međutim, dodao je da razumije Zelenskog, te da je konačan odgovor na samitu dobar za Kijev.

Zelenski: Kasetna municija za udare na vojne mete

Ukrajina će kasetnu municiju koju dobije od SAD koristiti samo protiv vojnih meta, izjavio je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski.

"Kada govorimo o pomoći koju možemo da dobijemo od SAD, a koja se tiče kasetne municije, radi se o upotrebi te municije samo protiv vojnih meta", rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za novinare sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u Vilnjusu.

On je naglasio da će ukrajinska vojska koristiti kasetnu municiju samo na teritorijama za koje tvrdi da je Rusija "okupirala".

Zelenski je napomenuo da se napadi mogu kontrolisati i da se kasetna municija neće koristiti za napade na druge ciljeve.

Stoltenberg: Ukrajina sada bliža NATO-u nego ikada ranije

Ukrajina je sada bliža NATO-u nego ikada ranije, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg tokom zajedničke konferencije za novinare sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim na samitu NATO-a u Viljnusu.

"Radujem se danu kada ćemo se sresti kao saveznici", rekao je Stoltenberg Zelenskom, ne preciziravši kada će Ukrajina postati članica NATO.

Zelenski je ocijenio da su rezultati samita NATO dobri, ali da bi bilo idealno da je Kijev dobio poziv da se pridruži Alijansi.

On je dodao da je važna odluka NATO da Ukrajina ne mora da slijedi Akcioni plan za članstvo na putu ka pridruživanju tom vojom savjetu i dodao da je primio "pozitivne vijesti" o paketima za odbranu, koji su najavljeni tokom samita u Viljnusu.

Sijarto: NATO izbjegao eskalaciju, Ukrajina da se zadovolji skromnim rezultatima

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas da je NATO uspješno izbjegao prijetnju eskalacije rata, pošto Ukrajina nije dobila ni poziv ni raspored za ulazak u NATO dok ne ispuni sve neophodne uslove.

Kako se navodi u saopštenju ministarstva, Sijarto je pozdravio "pobjedu odgovornosti", dodajući da će Ukrajina morati da se zadovolji sa "skromnim rezultatom u odnosu na određena očekivanja".

Sijarto je rekao da je jedini napredak postignut u odnosima Ukrajine i NATO-a na samitu odluka da se Komisija NATO-Ukrajina unapredi u Savjet NATO-Ukrajina.

"Osjećaj odgovornosti je pobijedio, a NATO je zauzeo odgovoran stav. Zemlja u ratu ne može da postane članica NATO-a jer proširenje Alijanse mora da ojača, a ne da naškodi njenoj bezbjednosti", upozorio je Sijarto, tvrdeći da bi prijem Ukrajine u NATO rizikovao da NATO uvuče u oružani sukob.

Sijarto je rekao da kandidatura za prijem u NATO nije imala ni "zaobilaznicu" ni "prečicu" jer Ukrajina nije dobila poziv ili raspored za pridruživanje Alijansi.

 „Nema poziva, tako da ne postoji ni raspored za Ukrajinu, i mislim da je to bila jedina odgovorna odluka koju je NATO mogao da donese u trenutnoj situaciji“, rekao je on.

Ukrajina i dalje mora da priprema godišnje nacionalne planove koji uključuju političke reforme kao što su izmjene zakona o pravima manjina, rekao je on, ističući da je NATO „zajednica zasnovana na vrijednostima, kao i odbrambeni savez“.

Mađarski ministar je takođe dodao da NATO ne bi trebalo da postane "antikineska organizacija", dodajući da taj savez nije formiran protiv Kine, niti su trenutne operacije usmjerene protiv Kine.

Peskov:Davanje bezbjednosnih garancija Kijevu pogrešno i opasno

Davanje bilo kakvih bezbjednosnih garancija Ukrajini je ekstremno pogrešno i veoma opasno, jer se time narušava bezbjednost Rusije, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"To smatramo ekstremno pogrešnim i potencijalno veoma opasnim, jer te zemlje davanjem bilo kakvih bezbjednosnih garancija Ukrajini ignorišu međunarodni princip nedjeljivosti bezbjednosti. To znači da one, davanjem bezbjednosnih garancija Ukrajini, narušavaju bezbjednost Rusije", istakao je Peskov.

On je upozorio i na "veoma negativne" posljedice, kako dugoročne tako i kratkoročne.

Peskov je dodao da Moskva ne podržava davanje bezbjednosnih garancija Ukrajini i da se nada da će se čuti i glas svih drugih koji se protive tome.      

Zelenski traži vojnu pomoć, učlanjenje i bezbjednosne garancije

Predsjednik Ukrajine saopštio je da su prioriteti u razgovorima sa liderima NATO-a poziv Kijevu za učlanjenje u Alijansu, novi paket vojne pomoći i bezbjednosne garancije za njegovu zemlju dok se kreće ka učlanjenju u vojni blok.

"Potrebno nam je da znamo da imamo poziv /u NATO/ u vrijeme kada to dozvoli bezbjednosna situacija", napisao je Zelenski na "Telegramu".

Zelenski je trenutno u litvanskoj prijestonici Vilnjusu, gdje je juče počeo dvodnevni samit Alijanse.

Mišel: EU spremna da učestvuje u pružanju bezbjednosnih garancija Ukrajini

Predsjednik Evropskog saveta Šarl Mišel izjavio je danas, pred početak drugog dana samita NATO-a u Vilnjusu, da Evropska unija podržava formulu mira koju je predložio ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski i spremna je da učestvuje u međunarodnim naporima za pružanje bezbjednosnih garancija Ukrajini.

"Izuzetno je važno da zajedno podržimo Ukrajinu koliko god možemo. Imamo odličnu saradnju sa NATO-om i EU. Spremni smo da pružimo bezbjednosne garancije Ukrajini i učestvujemo u svim tim naporima", naglasio je Mišel, prenosi Ukrinform.

On je dodao da je formula mira koju je predložio Zelenski, na osnovu Povelje UN  zasnovana na pravdi, i poručio da nema mjesta nekažnjivosti za ruske zločine u Ukrajini.

U Vilnjusu se održava dvodnevni samit NATO-a. Među glavnim temama su jačanje sistema odvraćanja i odbrane i nastavak podrške Ukrajini.

Inauguracioni sastanak novog Savjeta NATO-Ukrajina biće održan danas uz učešće predsjednika Zelenskog i lidera 31 zemlje saveznice i Švedske.

Britanija: Danas zajednička deklaracija G7 o načinima pomoći Ukrajini

Očekuje se da će zemlje Grupa Sedam (G7) industrijalizovanih zemalja danas objaviti „međunarodni okvir za dugoročne bezbjednosne aranžmane Ukrajine” na marginama samita NATO-a u Viljnusu, navodi se u saopštenju britanske vlade.

Saopštenje se poklapa sa sličnom najavom Bijele kuće, prenosi Rojters.

-Zajednička deklaracija, za koju se očekuje da će je potpisati sve članice G7, odrediće načine na koje će saveznici podržati Ukrajinu u narednim godinama kako bi okončala rat i odvratila i odgovorila na svaki budući napad - navodi se u saopštenju britanske vlade. Vojna pomoć Ukrajini je centralna tema samita NATO koji je u utorak počeo u Viljnusu.

Ukrajinska vojska: Rusija napala kamikaza dronovima Kijev i druge gradove

Rusija je tokom noći izvršila napad kamikaza dronovima na Kijev i druge gradove u Ukrajini, saopštila je danas ukrajinska vojska.

Rusija je noćas lansirala ukupno 15 iranskih dronova Šahed na Ukrajinu, a ukrajinske odbrambene snage su oborile njih 11, saopštilo je ratno vazduhoplovstvo Ukrajine na Telegramu.

Noć ranije Rusija je lansirala 28 bespilotnih letjelica na Kijev i luku Odesa, dok je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila 26 dronova Šahed, prenosi Rojters.

-U udaru dronova dvije osobe su povrijeđene nakon što je izbio požar u nestambenom infrastrukturnom objektu - saopštio je danas vojni načelnik Čerkaske oblasti Ihor Taburec.

Nije još poznato koliko je dronova lansirano na grad Čerkasi, a koliko na prestonicu Kijev.

-504. dan agresije Ruske Federacije na Ukrajinu. Neprijatelj je izveo još jedan vazdušni napad na prestonicu - saopštio je načelnik vojne uprave Kijeva Sergej Popko na Telegramu.

Sirene za vazdušnu opasnost su se oglašavale iznad Kijeva i širom Ukrajine tokom nekoliko sati, a borbe su nastavljene u trenutku kada su lideri NATO-a okupljeni na dvodnevnom samitu u Litvaniji, koji je Moskva kritikovala, a kome će danas, na inauguracionoj sjednici Savjeta NATO-Ukrajina prisustvovati ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

Oružane snage Ukrajine saopštile su danas da su ruske snage izvele 65 vazdušnih udara i ispalile najmanje 71 projektil iz sistema teškog naoružanja na ukrajinske položaje i naseljena područja duž linije fronta tokom proteklog dana.

Velika Britanija će poslati odbrambeni paket od 65 miliona dolara Ukrajini

Velika Britanija će Ukrajini obezbijediti paket vojne pomoći od 65 miliona dolara za potrebe popravke opreme i uspostavljanja vojnog rehabilitacionog centra.

Paket podrške predstavlja najnoviji doprinos Britanije sveobuhvatnom paketu pomoći NATO- a Ukrajini, navedeno je u zajedničkoj deklaraciji, prenosi Kijev independent.

Velika Britanija će se pridružiti drugim zemljama članicama u obezbjeđivanju ukrajinskih odbrambenih snaga sa više metaka municije „Čelendžer 2“ i dodatnim zalihama borbenih i logističkih vozila. Vojna pomoć Ukrajini je centralna tema samita NATO koji je u utorak počeo u Viljnusu.

Britanski premijer Riši Sunak rekao je prvog dana samita da će „ogromna podrška članica NATO-a poslati snažan signal predsjedniku Putinu i vratiti mir Evropi”, podsjeća kijevski portal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana