Stoltenberg: Ukrajina će biti dio NATO

GS/Agencije
Foto: Tanjug/AP

MOSKVA, KIJEV- Rat u Ukrajini traje 369. dana. Moskva navodi da su ruske trupe na manje od kilometar od centra Bahmuta. Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski naglašava da su ukrajinske snage u sve težem položaju u tom strateškom gradu u Donjeckoj oblasti.

Pao dron u blizini grada Kolomna

Bespilotna letjelica, čija je meta nejvjerovatnije bila civilna infrastruktura, srušila se nedaleko od grada Kolomna u ruskoj Moskovskoj oblasti, rekao je guverner regije Andrej Vorobjov.

"Dron je pao nedaleko od sela Gubastovo i meta je najvjeravtnije bilo civilno postrojenje. Niko nije povrijeđen niti je pričinjena materijalna šteta", naglasio je Vorobjov.

Prema njegovim riječima, Federalna služba bezbjednosti i drugi organi vlasti vrše istragu i nema nikakve prijetnje po stanovništvo.

U neposrednoj blizini pada letjelice nalazi se gasni distributivni centar.

Stoltenberg: Ukrajina će biti dio NATO

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da će Ukrajina "dugoročno" postati članica NATO-a.

"Saveznici u NATO-u su se složili da Ukrajina postane članica naše alijanse, ali to je istovremeno i dugoročna perspektiva", rekao je Stoltenberg novinarima tokom posjete glavnom gradu Finske Helsinkiju.

Prvi čovjek NATO je rekao da trenutno pitanje da Ukrajina ostane nezavisna nacija suočena sa invazijom Rusije.

Peskov: Moskva neće odustati od nove realnosti

Rusija neće odustati od nove realnosti u obliku novih teritorija i Ustava, te ciljeva specijalne vojne operacije, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Američki koordinator za strateške komunikacije pri Nacionalnom savjetu za bezbjednost Džon Kirbi rekao je nešto ranije za američku novinsku agenciju "Blumberg" da Vašington želi da Kijev pobjedi u sukobu sa Rusijom, ali da je na "Ukrajincima da utvrde kakva će to pobjeda biti".

"Postoje određene realnosti koje su sada unutrašnje pitanje Rusije. Pritom mislim na nove teritorije u sastavu Ruske Federacije. Postoji Ustav koji niko ne može ignorisati i kojeg se ruska strana neće odreći i to je veoma važna realnost", naglasio je Peskov.

On je istakao da su ciljevi ruske specijalne operacije prioritet za Rusiju, ali da se o sukobu mogu donijeti odluke i za pregovaračkim stolom.

Lažne sirene za vazdušnu opasnost u Rusiji poslije hakerskog napada na servere

U više regiona u Rusiji oglasile su se lažne sirene za vazdušnu opasnost posle hakerskih napada na servere radio i TV stanica, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva za vanredne situacije.

On je za TASS rekao da su radio stanice i TV kanali u nekim regionima emitovali zvuk sirena za vazdušnu opasnost, pošto su njihovi serveri bili hakovani.

"Rusko Ministarstvo za vanredne situacije obavještava da su te informacije lažne i netačne", istakao je taj portparol.

Prethodno je objavljeno da su, kako prenosi TASS, hakeri prekinuli radio programe u regionu Voronjež i na Krimu  da bi emitovali upozorenja na vazdušnu opasnost uz poziv lokalnom stanovništvu da se uputi u skloništa.

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga: Situacija oko Bahmuta "ekstremno napeta

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga, general-pukovnik Oleksandr Sirskij izjavio je danas da je situacija oko opkoljenog Bahmuta "ekstremno napeta."

"Uprkos značajnim gubicima, neprijatelj je ubacio u bitku najspremnije jurišne odrede Vagnera koji pokušavaju da probiju naše odbrambene linije i opkole Bahmut", izjavio je Sirskij, prema saopštenju Vojnog medijskog centra Ukrajine na Telegramu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prethodno je  izjavio je da vojna situacija oko grada Bahmuta postaje sve teža, prenosi Rojters.

Zelenski je u noćnom video obraćanju istakao da se situacija oko Bahmuta stalno pogoršava i da ruske snage neprestano uništavaju sve što se može iskoristiti za utvrđivanje i odbranu ukrajinskih snaga.

Japan uveo sankcije za još 48 pojedinaca i više od 90 ruskih privrednih subjekata

Japan je danas proširio listu sankcionisanih pojedinaca i privrednih subjekata Rusije, zamrznuvši imovinu 48 ljudi, medju kojima zamenika ministra odbrane Viktora Goremikina i izvršnog direktora Kalašnjikova Alana Lušnjikova.

Novu listu sankcionisanih objavilo je japansko Ministarstvo spoljnih poslova, prenosi TASS.

Novim restriktivnim mjerama Japana uperenim protiv Rusije zbog rata u Ukrajini obuhvaćene su Rosbanka, brodogradilište Zvezdočka i još 91 pravni subjekat.

Imovina je zamrznuta za 73 firme, dok se na još 21 organizaciju, uključujući, kako navodi ruska agencija, privatnu vojnu kompaniju Vagner i instituciju za primjenu standarda Rosstandard odnosi zabrana izvoza.

Voz sa otrovnim hemikalijama stigao u Kramatorsk

Voz natovaren sa hemikalijama stigao je u grad Kramatorsk u Donbasu koji je pod kontrolom ukrajinskih snaga i teret je kasnije prebačen na prvu liniju razdvajanja, rekao je danas komandant ruskih snaga za odbranu od radijacije, hemijskog i biološkog oružja general Igor Kirilov.

"Rusko Ministarstvo odbrane dobilo je informaciju da je 10. februara u Ukrajinu stigao voz i u jednom od vagona su bile hemikalije, uz grupu stranih državljana. Vagon je odvojen od ostale kompozicije i odvučen na teritoriju metalurškog postrojenja u Kramatorsku, gdje su hemikalije istovarene pod kontrolom ukrajinske tajne službe, predstavnika komande oružanih snaga Ukrajine", naglasio je Kirilov.

Prema njegovim riječima, teret je upakovan u 16 metalnih kutija, od kojih osam nose oznaku hemijske opasnosti, oznaku "BZ" i obilježje sa dvije crvene linije, što je u klasi otrovnih supstanci.

On je istakao da je teret prebačen u oklopna vozila američke proizvodnje koja su krenula ka liniji razdvajanja.

Kirilov je napomenuo da je 19. februara 11 vagona sa šrapnelskom municijom sa specijalnim oznakama istovaren u Kramatorsku i ta municija je modernizovana u Americi kako bi štetu nanosila tečnim i iritirajućim supstancama.

Ruski general je dodao da je i Evroatlantski koordinacioni centar za reagovanje u katastrofama, koji je dio NATO-a, planirao da Ukrajini dostavi veliki kontingent zaštitne opreme, sa antidozama za slične nervne agense, poput sarina i somana.

Rusko Ministarstvo odbrane: Vašington priprema provokaciju upotrebom otrovnih hemikalija

Amerika planira provokaciju u Ukrajini upotrebom otrovnih hemikalija, saopšteno je danas iz ruskog Ministarstva odbrane.

U saopštenju se ukazuje na izjavu bivšeg američkog ambasadora u Rusiji Džona Salivena koji je rekao da "ruske snage planiraju upotrebu hemijskog naoružanja u zoni specijalne vojne operacije".

"Ovu informaciju smatramo kao namjeru Amerike i njihovih saučesnika da izvrše provokaciju u Ukrajini upotrebom otrovnih hemikalija", rekao je komandant ruskih snaga za odbranu od radijacije, hemijskog i biološkog oružja Igor Kirilov.

Prema njegovim riječima, Rusija će "pronaći i kazniti istinske počinioce".

SAD: Odluka Rusije da suspenduje učešće u START-u neće smanjiti podršku Kijevu

Odluka Rusije da suspenduje učešće u sporazumu novi START neće natjerati zapadne države da odbiju podršku Ukrajini, već to dodatno naglašava potrebu da se pomogne Kijevu, izjavila je pomoćnica američkog sekretara u Birou za kontrolu naoružanja, verifikaciju i usklađenost Stejt departmenta Malori Stjuart.

Stjuart je istakla da će ta odluka Moskve i njene kontinuirane nuklearne prijetnje, u stvari, samo učvrstiti stav koliko je važno da SAD i svjetska zajednica stoje iza Ukrajine, prenio je TASS.

Stjuart je učestvovala u diskusiji u Vašingtonskom institutu Brukings povodom odluke Moskve da suspenduje učešće u novom START-u.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je, u obraćanju Federalnoj skupštini 21. februara, da Rusija suspenduje učešće u sporazumu novi START kojim se Rusija i SAD obavezuju da redovno komuniciraju u vezi sa statusom nuklearnih arsenala, da dozvole redovne inspekcije tih arsenala i da nemaju više od maksimalnog ugovorenog broja operativnih i neoperativnih bojevih glava.

Rusija se ne povlači iz sporazuma koji važi do 2026. godine, ali je Putin rekao da Rusija ne može da prihvati američke inspekcije svojih lokacija sa nuklearnim oružjem dok Vašington i njegovi NATO saveznici zagovaraju poraz Rusije u Ukrajini.  

Peskov: Članice NATO nisu uslovni protivnici, već neprijatelji Rusije

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da zemlje članice NATO, pošto su postale učesnice sukoba u Ukrajini, „djeluju kao jedinstven blok, ne više kao uslovni protivnici Rusije, već kao neprijatelji“.

Peskov je, u intervjuu za list Izvestija rekao da „obavještajci Alijanse rade protiv Rusije 24 sata dnevno“.

-Posrednički potencijal zapadnih zemalja nestaje kada su uključene u sukob u Ukrajini - ukazao je Peskov.

Prema njegovim riječima, stanje stvari u Kijevu ne daje mogućnost da se diskutuje o nijansama za rješenje i zbog toga se nastavlja ''specijalna vojna operacija''.

-Tok specijalne vojne operacije u Ukrajini moraće da se proučava dugi niz godina sa stanovišta vojne nauke i radi daljeg usavršavanja oružanih snaga - istakao je Peskov, prenose RIA Novosti.

Zelenski: Vojna situacija oko Bahmuta postaje sve teža

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da vojna situacija oko grada Bahmuta postaje sve teža.

Zelenski je u noćnom video obraćanju istakao da se „situacija oko Bahmuta stalno pogoršava i da ruske snage neprestano uništavaju sve što se može iskoristiti za utvrđivanje i odbranu ukrajinskih snaga“.

-Naši vojnici koji brane oblast oko Bahmuta su pravi heroji - rekao je Zelenski, prenio je Rojters.

Bahmut, grad u Donbasu u istočnoj Ukrajini, već mesecima predstavlja žarište borbe, a od mirnodopskog stanovništva od oko 70.000, u gradu je ostalo samo oko 10.000 ljudi, prineo je ranije Radio slobodna Evropa (RSE).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana