Rusija: Uništeno pet desantnih čamaca ukrajinskih snaga

GS/Agencije

MOSKVA, KIJEV -Rat u Ukrajini traje 632 dana. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Rusija planira novi rat i da je situacija na frontu u Ukrajini teža od očekivane.Ukrajinska PVO saopštila je da su tokom noći ruske snage napale nekoliko oblasti Ukrajine sa 10 dronova "šahed".

Oko 20.000 Ukrajinaca ilegalno napustilo zemlju od početka rata

Skoro 20.000 Ukrajinaca ilegalno je napustilo zemlju od početka rata kako bi izbjegli mobilizaciju, piše Bi-Bi-Si.

Neki su preplivali rijeke, drugi su prelazili granicu pod okriljem noći, navodi britanski javni servis.

Još toliko muškaraca je pokušalo da pobjegne iz države, ali ih je u tome zaustavila granična policija.

Njima sada prijeti kazna i do osam godina zatvora.

Otkako je počela ruska invazija, Ukrajina je zabranila muškarcima da napuste zemlju bez opravdanog razloga za izuzeće iz vojne službe, međutim, kako navodi britanski javni servis, mnogi ipak pokušavaju da pobjegnu.

U Harkovu se grade podzemne škole

Suočeni sa stalnom prijetnjom od ruskih vazdušnih udara, zvaničnici u oblasti Harkov, na istoku Ukrajine, počeli su da grade utvrđene podzemne škole koje će djeci omogućiti bezbjedan povratak na nastavu dok se sukob sa Moskvom nastavlja.

Škole u regionu koji ima oko 2,5 miliona ljudi, samo 32 kilometara od granice sa Rusijom, bile su prinuđene na onlajn učenje nakon ruskog napada u februaru 2022. godine, preneo je Rojters.

Dve škole, od kojih svaka može da primi do 500 osoba, trenutno su u izgradnji i moći će da izdrže direktne napade, izjavio je glavni regionalni arhitekta Anton Korotkovskih.

"Ove strukture će biti opremljene svim što je potrebno za proces učenja", rekao je on u intervjuu za britansku agenciju.

Do kraja sledeće godine planira se izgradnja još izvjesnog broja škola, a kako je naveo Korotkovskih, 817 obrazovnih objekata širom harkovskog regiona je oštećeno ili uništeno tokom ruskih napada.

Jedna osoba je poginula, a najmanje četiri su povrijeđene tokom ruskog granatiranja južne ukrajinske oblasti Herson, saopštio je lokalni guverner Oleksandr Prokudin.

Ukrajinske vlasti su takođe saopštile da je civilna infrastruktura u istočnom regionu Harkova oštećena raketama S-300, prenosi Rojters.

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da su snage te zemlje preuzele inicijativu od Rusije u Crnom moru i primorale rusku pomorsku flotu da se povuče u istočnom delu mora.

"Prvi put u svijetu, u Crnom moru je počela da funkcioniše flota pomorskih dronova – ukrajinska", napisao je Zelenski u aplikaciji za razmenu poruka Telegram.

Novi problemi za Kijev

Savjetnik šefa kabineta ukrajinskog predsjednika Mihail Podoljak požalio se na rokove isporuka oružja Ukrajini: umjesto neophodnih 7-10 dana na logistiku otpada 90-120 dana.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruska vojska je za proteklih sedam dana uspela da poboljša svoje položaje na južnodonjeckom pravcu i istovremeno odbije ukupno dva napada snaga Kijeva. U tim manevrima stradalo je više od 745 ukrajinskih vojnika, a snage Kijeva izgubile su 48 jedinica vojne tehnike. Takođe, u tom pravcu ruska avijacija izvela je napade na 102. i 107. brigadu teritorijalne odbrane Ukrajine i uništila 12 oklopnih vozila, 15 automobila i 20 artiljerija, kao i jedan sistem „grad".

- Ruska vojna grupacija „Jug" odbila je za proteklih sedam dana na donjeckom pravcu 33 napada ukrajinske vojske koja je u tim ofanzivnim pokušajima izgubila više od 1.810 vojnika. Takođe, ukrajinska vojska je u tom pravcu ostala i bez 15 borbenih vozila, 24 automobila i 22 artiljerije.

- Na zaporoškom pravcu ruska vojska odbila je za proteklih sedam dana tri napada Kijeva, a ukrajinska vojska izgubila je 425 vojnika, devet borbenih vozila, 14 automobila i sedam artiljerija.

- Na harkovskom pravcu ukrajinska vojska ostala je bez 460 vojnika, dva tenka i 16 artiljerija, a uništen je i jedan ukrajinski raketni lanser „grad".

- Ruska vojna grupacija „Ventar" odbila je 23 napada ukrajinske vojske koja je ostala bez 1.100 vojnika i 27 jedinica vojne tehnike. 

- Takođe, uništena su i 14 vojna automobila i pet artiljerija.

- Ukrajinska vojska je tokom protekle sedmice izgubila na kupjanskom pravcu više od 570 vojnika. Ukupno je za minulih sedam dana odbijeno 26 napada snaga Kijeva, a ruska vojska je zahvaljujući dobroj odbrani uspela da poboljša svoje položaje u tom pravcu. 

- Takođe, ruska avijacija izvodila je napade na 30, 54, 57. i 67. mehanizovanu brigadu ukrajinske vojske u području Sinjkovka, Timkovka i Zagorujkovka u Harkovskoj oblasti, a pored ljudstva, snage Kijeva izgubile su i 10 borbenih vozila, 11 automobila i 13 artiljerija.

- Ruske snage su minule sedmice izvele 24 napada raketama i dronovima na ukrajinske vojne ciljeve i položaje ukrajinskih militarističkih organizacija „Azov" i „Desni sektor" (ove organizacije su zabranjene u Rusiji). Takođe, gađani su objekti gdje ukrajinska vojska skladišti oružje i vojnu tehniku, vojne aerodrome i centre za obuku vojnih inženjera i snajperista.

- Ruske PVO snage protekle sedmice oborile su tri ukrajinska lovca MiG-29, 198 bespilotnih letjelica i 22 projektila lansiranih iz američkog sistema „hajmars". Takođe, uništena je i radiolokaciona stanica za sistem S-300.

Finska šalje Ukrajini 20. paket vojne pomoći

Finska šalje Ukrajini 20. paket vojne pomoći u vrednosti od oko 100 miliona evra, saopštilo je finsko Ministarstvo odbrane.

„U borbi za odbranu Ukrajine stavljeni su na kocku bezbjednosni izgledi Evrope i Finske u tekućoj deceniji. Zajedno sa našim saveznicima ostajemo nepokolebljivi u težnji da podržimo Ukrajince", rekao je ministar odbrane Finske Anti Hakanen.

Ukupna vrijednost svih 20 paketa pomoći iznosi oko 1,5 milijardu evra.

Uništeno pet desantnih čamaca ukrajinskih snaga

Jedinice ruske grupe „Dnjepar" na hersonskom pravcu uništile su pet desantnih čamaca Oružanih snaga Ukrajine zajedno sa 27 vojnika prilikom pokušaja da pređu reku Dnjepar, saopštio je obavješten izvor.

Pored toga, u području Krinka u Hersonskoj oblasti likvidirana su 32 ukrajinska vojnika, dok je kod sela Tokarevka na desnoj obali Dnjepra uništen ukrajinski minobacač kalibra 120 milimetara, zajedno sa posadom.

Zelenski: Rusija priprema destabilizaciju i državni udar u Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski tvrdi da Rusija pokušava da destabilizuje situaciju u Ukrajini izazivanjem “haosa” unutar zemlje.

On je u izjavi za Blumberg izrazio zabrinutost za unutrašnju stabilnost i bezbjednost Ukrajine, u okolnostima tekućeg sukoba sa Rusijom.

Prema njegovim riječima, Rusija priprema operaciju pod nazivom “Majdan-3”, sa ciljem da izazove državni udar u Ukrajini.

-Naša obavještajna služba ima takve informacije, koje su takođe stigle i od naših partnera - rekao je Zelenski, prenosi Unian. Termin „Majdan”, po centralnom trgu u Kijevu, odnosi se na niz protesta koji su se desili u Ukrajini 2013-2014. godine i koji su doveli do promjene vlasti i svrgavanja proruskog bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča.

Ruski PVO uništio dva “neptuna” iznad crnog mora

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane uništili su danas dvije ukrajinske rakete “neptun” iznad Crnog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

-Danas oko 10.40 po moskovskom vremenu osujećen je pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad koristeći dvije protivbrodske rakete žneptunž protiv ciljeva na teritoriji Rusije - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je ruski PVO otkrio i uništio ukrajinske rakete iznad Crnog mora, kod obale Krimskog poluostrva.

Kijev: Ukrajinska vojska učvrstila mostobrane na lijevoj obali Dnjepra

Ukrajinska vojska saopštila je danas da je izvela “seriju uspješnih operacija” na istočnoj obali reke Dnjepar, u Hersonskoj oblasti koju kontrolišu ruske snage, i tamo uspostavila nekoliko mostobrana.

U saopštenju vojske na „Fejsbuku“ navedeno je da nastavljaju da sprovode operacije na lijevoj obali rijeke Dnjepar u Hersonskoj oblasti.

-Kao rezultat unaprijed planiranih mjera za odbijanje oružane agresije velikih razmjera Ruske Federacije, ukrajinske odbrambene snage su izvele niz uspješnih akcija na lijevoj obali rijeke Dnjepar u pravcu Hersona. Zahvaljujući hrabrosti i profesionalizmu ukrajinskih marinaca, u saradnji sa drugim jedinicama Odbrambenih snaga, uspjeli su da se učvrste na nekoliko mostobrana - istaknuto je u saopštenju, prenosi Unian.

Prema navodima ukrajinske vojske, tokom tih akcija ruske snage pretrpjele su velike gubitke u ljudstvu i tehnici.

Kijev: Napad dronovima na više regiona Ukrajine, raketni udari u Donjecku

Ukrajinska PVO saopštila je da su tokom noći ruske snage napale nekoliko oblasti Ukrajine sa 10 dronova "šahed".

Ističu da su u odbijanju napada iz vazduha učestvovali lovački avioni, protivvazdušne raketne jedinice i pokretne vatrene grupe.

-Kao rezultat borbenih dejstava, devet neprijateljskih bespilotnih letjelica je uništeno u oblastima Nikolajev, Odesa, Žitomir i Hmeljnicki - navodi se u poruci PVO.

Ruske snage su tokom noći lansirale i nekoliko protivvazdušnih vođenih raketa S-300 u pravcu Donjecka.

SAD će obezbijediti Ukrajini do 500 miliona dolara za jačanje energetskog sistema

Sjedinjene Američke Države će nastaviti da jačaju stabilnost ukrajinskog energetskog sistema, koji je pod pretnjom ruskih udara i planiraju da za to izdvoje još 500 miliona dolara, saopštio je pomoćnik američkog državnog sekretara za energetske resurse Džefri Pajet na brifingu za novinare.

- SAD su Ukrajini već dodijelile više od 520 miliona dolara pomoći za energetski sektor. Znamo da je još 500 miliona dolara na putu - rekao je predstavnik američke administracije, prenosi Ukrinform.

On je pojasnio da su ta sredstva uglavnom usmjerena na zadovoljavanje hitnih potreba, uključujući snabdijevanje novim transformatorima i kapacitetima za restauraciju energetske infrastrukture koju su uništile ruske snage.

-Ruski predsjednik Vladimir Putin je pokušao da zimsku hladnoću pretvori u oružje i da iskoristi zimu kao oruđe za slamanje volje ukrajinskog naroda. Siguran sam da neće uspjeti - naglasio je predstavnik Stejt departmenta.

Prema njegovim riječima, SAD rade sa ukrajinskom vladom na izgradnji decentralizovanog energetskog sistema, potpuno integrisanog sa Evropom, koji je, kako je naveo ekološki i mnogo održiviji.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal je prošlog mjeseca potvrdio da su SAD izdvojile 522 miliona dolara za obnovu i zaštitu ukrajinske energetske industrije, podsjeća kijevska agencija.

Stoltenberg: Rusija planira novi rat

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da Rusija planira novi rat i da je situacija na frontu u Ukrajini teža od očekivane.

- Moramo shvatiti da je situacija na bojnom polju složena. Rusija ne planira mir, već novi rat -rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare nakon sastanka sa letonskim predsjednikom Edgarsom Rinkevičsom u Briselu.

Stoltenberg je naveo da je Rusija pokušala da pokrene ofanzivne operacije oko ukrajinskih gradova poput Avdijevke i priznao da je „činjenica da je situacija na bojnom polju složenija“ nego što je Alijansa očekivala.

- To nije argument protiv podrške, to je argument u prilog veće podrške Ukrajini, jer, opet, ne možemo dozvoliti da pobiєedi ruski predsjednik Vladimir Putin - poručio je Stoltenberg.

Kako podsjeća ukrajinska Strana, generalni sekretar NATO-a nedavno je izjavio da bi rat u Ukrajini mogao da se oduži jer je ruska vojska čvrsto ukorijenjena.

Istovremeno, dodao je on, NATO je „znao da je Rusija mjesecima pripremala odbrambene linije“, ali su Ukrajinci „bili u stanju da postignu uspjeh i oslobode više teritorija“.

Gardijan je prenio, pozivajući se na izjave zapadnih zvaničnika, da nijedna strana u sukobu nije sposobna da izvede odlučujuću operaciju na kopnu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana