Stoltenberg pozvao članice NATO-a da nastave da podržavaju Ukrajinu

Tanjug
Stoltenberg pozvao članice NATO-a da nastave da podržavaju Ukrajinu

VAŠINGTON - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao je u Vašingtonu zemlje članice Alijanse da nastave da podržavaju Ukrajini u ratu protiv Rusije, ističući da će ishod tog sukoba oblikovati globalnu bezbjednost u narednim decenijama.

Stoltenberg je na svečanosti povodom obilježavanja 75. godišnjice NATO-a rekao da Alijansa mora da pokaže istu odlučnost koju je pokazao u drugim ključnim trenucima u istoriji.

-Nema sigurnih opcija sa agresivnom Rusijom kao susjedom. U ratu nema opcija bez rizika. Najveći trošak i najveći rizik biće ako Rusija pobijedi u Ukrajini -  poručio je on i naglasio da se ne smije dozvoliti da se to dogodi.

Dodao je da ''drugi autoritarni režimi'', poput Irana, Sjeverne Koreje i Kine, podržavaju Rusiju i naglasio da je Ukrajina "mjesto gdje se bori za slobodu i demokratiju''.

Stoltenberg je podvukao da je „NATO sa svojih 75 godina postojanja, ne samo najsnažniji i najuspješniji, već i najdugovječniji vojni savez u istoriji“.

Podsjetio je da su prije 75 godina dokument kojim je osnovan NATO sačinili ljudi koji su preživeli dva svjetska rata.

-Oni su znali kakve su patnje i stradanja u ratu, i nisu željeli da se tako nešto ponovi. Zbog toga osnovali su NATO - rekao je Stoltenberg

Svečanosti su prisustvovali lideri zemalja članica Alijanse, uključujući predsjednika SAD Džozefa Bajdena, kancelara Nemačke Olafa Šolca i premijerku Italije Đorđu Meloni.

Samit NATO-a povodom 75. godišnjice Alijanse trajaće do 11. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana