Stoltenberg podržao premijera Holandije kao kandidata za novog šefa NATO-a

Tanjug
Stoltenberg podržao premijera Holandije kao kandidata za novog šefa NATO-a

BRISEL - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg prvi put je podržao holandskog premijera Marka Rutea kao kandidata za novog generalnog sekretara NATO, opisujući ga kao "vrlo jakog kandidata".

Stoltenberg je govorio na konferenciji za novinare sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom neposredno nakon vijesti da su Slovačka i Mađarska pružile podršku Ruteovoj kandidaturi, objavljeno je na sajtu NATO.

NATO bira šefa Sjevernoatlantske alijanse na osnovu konsenzusa, a 29 zemalja članica već je podržalo Rutea kao Stoltenbergovog nasljednika, dok su Mađarska, Slovačka i Rumunija bile posljednje koje su se opirale toj opciji.

"Nije na meni da biram svog nasljednika", rekao je Stoltenberg, ali je dodao da je Rute "vrlo jak kandidat" koji ima puno iskustva kao premijer.

S obzirom na to da je rumunski predsjednik Klaus Johanis još uvijek zvanično u trci za novog generalnog sekretara NATO, zvanični Bukurešt do sada nije objavio svoju podršku Ruteovoj kandidaturi.

Međutim, holandska javna televizija NOS javila je da su pouzdani izvori potvrdili da će Johanis "uskoro" povući svoju kandidaturu i da će odlazeći holandski premijer Mark Rute biti novi generalni sekretar NATO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana