Stoltenberg: Pitanje trenutka kada će se Ukrajina priključiti NATO

Tanjug
Stoltenberg: Pitanje trenutka kada će se Ukrajina priključiti NATO

VAŠINGTON - Pitanje članstva Ukrajine nije pitanje da li će se to dogoditi, već kada, izjavio je večeras generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg na samitu Sjevernoatlanske alijanse u Vašingtonu.

"Dok Ukrajina nastavlja sa ključnim reformama, nastavićemo da ih podržavamo na nepovratnom putu u NATO. Posao na kojem radimo zajedno će omogućiti da, kada dođe pravo vrijeme, Ukrajina može da se priključi bez odlaganja. Dakle, nije pitanje da li, već kada. U ovom opasnom svijetu, prijatelji i partneri su važniji nego ikada", istakao je Stoltenberg, prenio je Gardijan.

On je ocijenio da, prema međunarodnom zakonu, Ukrajina ima pravo na samoodbranu od Rusije.

"Pomažemo im da ostvare svoje pravo, tako što im isporučujemo oružje, municiju, rakete. Pravo na samoodbranu uključuje i da gađate legitimne vojne mete agresora, Rusije", istakao je Stoltenberg.

Upitan da kaže da li postoji mogućnost da Ukrajina ide u suprotnom smjeru od članstva u NATO, Stoltenberg je rekao da to nije nemoguće.

"Svakako, ako država ide unazad sa reformama, ne ispunjava svoje obaveze, po definiciji, ide unazad. Ali, to Ukrajina trenutno ne radi, međutim, ne zna se šta će se dešavati u budućnosti. Riječi su važne, jer stvaraju očekivanja, plan, definišu vašu ambiciju. Rječnik u našoj deklaraciji pokazuju o čemu smo se dogovorili. Deklaracija, na mnogo načina, govori glasno, kao i riječi. NATO doktrina pomaže Kijevu da se približi članstvu. Dogovorili smo se da otvorimo novi analitički i trenažni centar u Poljskoj koji će nam pomoći da se približimo. I naravno, činjenica je da saveznici, na primjer, isporučuju F-16 avione i brojne tipove oružja. Sve te akcije će približiti Ukrajinu članstvu", istakao je on.    

On je rekao da očekuje da će SAD ostati važan NATO saveznik, a za to je naveo tri razloga.

"SAD su daleko najveći saveznik naše alijanse. U interesu Vašingtona je da ima jak NATO. Amerika je jača i bezbjednija uz NATO, nego bez nas. Drugi razlog zašto očekujem da će SAD ostati lojalan saveznik je taj što postoji ogromna dvostranačka podrška za tako nešto. Susreo sam se sa liderima Predstavničkog doma Kongresa i Senata koji su pokazali čvrstu podršku NATO. Treći razlog zašto mislim da će ostati saveznik je da kritike koje su došle od Donalda Trampa, ali i još nekih bivših predsjednika Amerike, nisu bile uperene protiv NATO, već zbog činjenice da neke NATO saveznice nisu dovoljno investirale u alijansu. Ta jasna poruka je imala uticaj, jer sada saveznici pojačavaju ulaganja", istakao je Stoltenberg.

On je dodao da je poruka iz Vašingtona bila jasno shvaćena i da su saveznici djelovali u pravom smjeru.

Generalni sekretar Sjevernoatlanske alijanse je rekao da "Kina ima ključnu ulogu u ilegalnom ratu Rusije protiv Ukrajine".

"Kina pruža opremu dvostruke namjene, mikroelektroniku i mnoge druge alate koji omogućavaju Rusiji da gradi rakete, bombe, avione, oružje koje koriste u napadima na Ukrajinu, i činjenica da je ovo sada jasno izjavljeno i prihvaćeno od svih saveznika NATO-a, važna je poruka Kini," rekao je.

On je dodao da je poruka NATO sa samita Pekingu "vrlo snažna, vrlo evidentna".

"Jasno definišemo odgovornost Kine kada je u pitanju omogućavanje Rusije u njenom ratnom napadu protiv Ukrajine," dodao je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana