Stoltenberg: NATO ne vidi nikakvu vojnu prijetnju iz Rusije

Tanjug
Stoltenberg: NATO ne vidi nikakvu vojnu prijetnju iz Rusije

SKOPLjE - Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas tokom posjete Sjevernoj Makedoniji da NATO ne vidi nikakvu vojnu prijetnju iz Rusije protiv bilo kojeg saveznika NATO-a ili regiona.

-Ali, naravno, ostajemo oprezni i ostaćemo jedinstveni - rekao je on nakon sastanka sa premijerom Sjeverne Makedonije Dimitrom Kovačevskim.

Stoltenberg je rekao da NATO gleda šta se dešava i spreman je da učini sve što je potrebno da odbrani bilo kog saveznika od vojne prijetnje.

-Nastavićemo da ponavljamo poruku Rusiji, da se uzdrži od agresivnih akcija protiv svojih susjeda i da zaustavi vojnu agresiju na Ukrajinu. Jedan od razloga zašto je (ruski predsjednik Vladimir) Putin krenuo u rat bio je da spriječi ulazak Ukrajine u NATO, želio je da NATO garantuje da se neće širiti, ali dobija upravo suprotno, a dobija i nove članice Finsku i Švedsku - dodao je Stoltenberg, prenosi agencija Makfadž.

Kovačevski je rekao da u regionu postoji ruski uticaj, ali da nema prijetnje po bezbjednost i stabilnost Sjeverne Makedonije jer institucije rade svoj posao.

-Naravno, uticaj trećih zemalja, uključujući ruski uticaj, postoji u regionu i one uvijek mogu da nađu svoje istomišljenike u pojedinim političkim partijama i u određenim organizacijama, ali nisu ni blizu onoga što naše institucije posjeduju i ono što posjeduju zemlje članice NATO-a, da bi na bilo koji način mogle da destabilizuju našu zemlju - rekao je Kovačevski.

Kovačevski i Stoltenberg, koji danas boravi u zvaničnoj posjeti Sjevernoj Makedoniji, imali su sastanak licem u lice, nakon čega su zajedno sa delegacijama održali bilateralni sastanak.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana