Stoltenberg: NATO je mogao da učini više kako bi spriječio rat u Ukrajini

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

BERLIN- NATO je mogao da učini više kako bi naoružao Ukrajinu u pokušaju da spriječi "invaziju Rusije" 2022. godine, izjavio je danas odlazeći generalni sekretar Severnoatlantske alijanse Jens Stoltenberg.

"Sada za rat obezbjeđujemo vojno osoblje, a ranije smo mogli da obezbijedimo vojno osoblje kako bismo taj rat preduprijedili", rekao je Stoltenberg u danas objavljenom intervjuu za njemački Frankfurter algemajne cajtung.

Stoltenberg je ukazao na odbijanje NATO-a da obijezbedi oružje koje je Kijev tražio prije "invazije Rusije punih razmjera" zbog strahova, kako je naveo, da bi tenzije sa Rusijom mogle da eskaliraju, prenosi Rojters.

Prema njegovim riječima, rat u Ukrajini se može okončati samo za pregovaračkim stolom.

"Da bi se rat okončao, ponovo će biti potreban dijalog sa Rusijom u određenom  trenutku. Ali on mora da bude zasnovan na snazi Ukrajine", zaključio je Stoltenberg.

Nakon što je rat počeo, Ukrajina - koja nije članica NATO-a - dobijala je oružane sisteme od svojih saveznika nakon prvobitnog oklevanja, napominje britanska agencija.

Stoltenberg, bivši norveški premijer, u oktobru će napustiti funkciju generalnog sekretara NATO-a, na kojoj je bio od 2014. godine. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana