Stoltenberg: Članice pojedinačno odlučuju o upotrebi raketa

SRNA
Stoltenberg: Članice pojedinačno odlučuju o upotrebi raketa

LONDON - Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji uskoro odlazi sa funkcije, izjavio je da pozdravlja razgovore o upotrebi raketa dugog dometa za napade Ukrajine na rusku teritoriju, ali da bi odluku o tom pitanju morale da donesu pojedinačne članice.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski mjesecima traži od zapadnih saveznika da dozvole Ukrajini da ispali zapadne rakete, uključujući američke "atakms" i britanske "storm šedou" duboko u Rusiju, da bi se ograničila sposobnost Moskve da pokreće napade.

Britanski premijer Kir Starmer i američki predsjednik Džozef Bajden razgovarali su u petak u Vašingtonu o tome da li da dozvole Kijevu da koristi rakete dugog dometa protiv ciljeva u Rusiji. Odluka nije objavljena.

"Pozdravljam ovaj razvoj događaja i ove odluke, ali konačne odluke donose pojedinačni saveznici. Saveznici imaju različite politike po ovom pitanju", rekao je Stoltenberg britanskom radiju El-Bi-Si.

Predsjednik Vladimir Putin rekao je da bi se Zapad direktno borio protiv Rusije ako bi dozvolio Ukrajini da izvrši udare raketama dugog dometa zapadne proizvodnje.

Upitan o mogućoj ruskoj odmazdi, Stoltenberg je rekao da "u ratu nema opcija bez rizika".

"Ali i dalje vjerujem da će najveći rizik za nas, za Veliku Britaniju, za NATO, biti ako predsjednik Putin pobijedi u Ukrajini", dodao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana