Stokholm: Švedska vojska se vratila

Tanjug
Foto: Swedish Armed Forces

STOKHOLM- Poslije decenija smanjenja broja vojnika, švedska vojska regrutuje vojnike, otvara baze i nabavlja modernu opremu u trenutku kada su odnosi regiona sa Rusijom zamrzavaju usred napada na Ukrajinu, prenio je briselski portal "Politiko".

Vježba Aurora na ostrvu Korse, u kojoj su mladi vojnici pokušali da zauzmu ostrvo od kolega koji su igrali ulogu okupatora, označila je kraj najveće vojne vježbe održane u Švedskoj od kraja Hladnog rata, tokom koje su testirane švedske snage i 14 saveznika širom planina, ravnice i arhipelaga ove nordijske nacije.

Na samitu NATO u Litvaniji ovog jula, Švedska se nada da će finalizirati svoju jednogodišnju prijavu za članstvo kao 32. članica, nakon što je susedna Finska ušla u alijansu u aprilu.

"Ne želimo da se pridružimo NATO samo radi sopstvene zaštite, mi takođe, imamo mnogo toga da doprinesemo", rekao je premijer Ulf Kristerson, koji je stigao jurišnim čamcem na Korsu da posmatra vježbu Aurora.

Prema njegovim riječima, Švedska može da pomogne da se osigura bezbjednost drugih, što je važan signal koji danas šalje.

Uprkos vladinoj retorici, izdvajanje za vojsku Švedske i dalje nije u skladu sa smjernicama NATO da bi izdaci za odbranu jedne nacije trebalo da budu najmanje dva procenta njenog BDP.

U 2022. godini Stokholm je za svoje oružane snage izdvojio 1,3 procenta BDP, što je najniži nivo u odnosu na bilo koju državu kod Baltičkog mora, prema bezbjednosnom istraživačkom centru SIPRI sa sjedištem u Stokholmu.

Vlada navodi da ne očekuje da će dostići cilj od dva odsto do 2026. godine.

Švedski ministar odbrane Pol Jonson rekao je za "Politiko" da je smanjenje švedskih oružanih snaga nakon završetka Hladnog rata otišlo predaleko i da je njegova zemlja sada na ispravnoj putanji.

"Zakon o odbrani koji smo usvojili 2020. godine podrazumijevao je značajno povećanje budžeta za sve službe, vojsku, mornaricu i vazduhoplovstvo. Nakon što je u februaru 2022. izbio rat u Ukrajini, povećali smo tempo", istakao je on.

Neutralna u Drugom svjetskom ratu, Švedska se pojavila kao cijenjeni regionalni vojni igrač u godinama koje su uslijedile.

Do kasnih 1950-ih, njeno vazduhoplovstvo je bilo četvrto po veličini na svijetu, a tehnologija podmornica najsavremenija.

Ali nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, švedski poslanici su odlučili da je prijetnja iz Rusije gotova.

Vlade u Stokholmu su unovčile "dividendu mira" tako što su smanjile izdatke za oružje i umjesto toga investirale u bolnice, škole i druge službe.

            Švedski budžet za odbranu pao je ispod dva procenta tokom 2000-ih.

            Strateško ostrvo Gotland u Baltičkom moru je demilitarizovano i obustavljena je regrutacija.

            Južna obala Švedske nalazi se u blizini Kalinjingrada, doma Baltičke flote, dok se Gotland nalazi u blizini ključnih vojnih i komercijalnih pomorskih puteva za drugi ruski grad Sankt Peterburg.

            Sa svoje strane, Rusija je posljednjih godina pooštrila svoja upozorenja Švedskoj i rekla da će na eventualni prijem Švedske u NATO odgovoriti vojno-tehničkim mjerama odmazde.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana