Stiže tajfun Doksuri: Kina, Filipini i Tajvan u pripravnosti

Tanjug
Stiže tajfun Doksuri: Kina, Filipini i Tajvan u pripravnosti

PEKING - Očekuje se da će tajfun Doksuri, rangiran kao supertajfun četvrte kategorije na skali od 1 do 5, koji se približio istočnoj Aziji, ući u kanal Baši koji razdvaja Tajvan i Filipine i približiti se obalama ostrva pre nego što pogodi kopno na jugu Kine.

Doksuri, sa prečnikom od skoro 1.000 kilometara, prema prognozama, trebalo bi da prođe pored slabo naseljenih ostrva na sjevernom dijelu Filipina do sredine nedjelje, dok će snažni vjetrovi i jaka kiša pogoditi sjever Tajvana, prenosi Rojters.

Filipinske vlasti su već podigle nivoe upozorenja na oluju u centralnom regionu i desetinama severnih provincija, i počele da evakuišu neka priobalna naselja koja bi mogla da se nađu na putu oluje.

Tajvansko ministarstvo odbrane otkazalo je dijelove godišnjih vježbi Han Kuanga zakazanih za danas, iz bezbjednosnih razloga i potrebe da se izvrše pripreme za nadolazeću oluju, navodi Rojters.

Tajvanska meteorološka služba izdala je upozorenja za morski dio i saopštila da će kasnije tokom dana izdati upozorenje za svoje južne okruge na kopnu,  pozivajući stanovništvo da se pripremi za jake kiše i olujne vjetrove.

- Na Tajvanu više od 1.400 dana nije zabilježen nijedan tajfun koji se spustio na kopno i zato pozivam sva  ministarstva da se pripreme i budu u pripravnosti - naveo je premijer Čen Čien-đen u objavi na Fejsbuku.

Sa trenutno najvećom brzinom vjetra od 223 km/h, Doksuri će u petak stići na kinesko kopno, negdje između provincija Fudžijan i Guangdong, saopštila je kineska meteorološka služba.

Vlasti su pozvale ribarske brodove da potraže zaklon u najbližoj luci  i poljoprivrednike da ubrzaju poljske radove, iako se očekuje da će Doksuri izgubiti na snazi i na kinesko kopno stići kao tajfun ili jak tajfun, ali bi gusto naseljeni kineski gradovi biti pogođeni obilnom kišom i jakim vjetrovima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana