Stezanje kaiša: Opada životni standard Nijemaca

Agencije
Stezanje kaiša: Opada životni standard Nijemaca

BERLIN - Njemačka više nije ni među 20 najbogatijih zemalja na osnovu dodate vrijednosti po glavi stanovnika, prenosi "Bild".

Tabloid napominje da rast BDP-a zemlje "visi oko nule", a da je jedna od posljedica to što je Njemačka skliznula sa 19. na 21. mjesto na rang listi zemalja na osnovu ovog parametra, koji se meri na osnovu BDP-a po paritetu kupovne moći.

Prva tri mjesta na spisku zauzimaju Luksemburg, Irska, i Singapur, a iznad Njemačke se na 20. mjestu nalazi Belgija. "Bild" napominje da ovaj parametar ne uzima u obzir ekonomsku nejednakost među stanovništvom. 

Njemačka ekonomija je u drugom tromjesečju ponovo pala, i to za 0,1 odsto, čime se raspršila nada da konačno može da ostavi iza sebe godine stagnacije.

Institut za ekonomska istraživanja IFO je juče značajno snizio prognoze za ovu i narednu godinu. Sada očekuje nulti rast u 2024. umjesto 0,4% ranije i samo 0,9 odsto u 2025, u poređenju sa 1,5 odsto koliko je iznosila prethodna prognoza, prenosi RT Balkan.

Institut za svjetsku ekonomiju Kila je još pesimističniji, jer je objavio očekuje smanjenje bruto domaćeg proizvoda za 0,1 odsto ove godine — nakon smanjenja od 0,3 odsto u 2023.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana