Stejt department: SAD zabinute zbog širenja sukoba nakon ubistva Al Arurija

G.S./Agencije
Stejt department: SAD zabinute zbog širenja sukoba nakon ubistva Al Arurija

TEL AVIV/GAZA - Sukob Hamasa i Izraela je ušao u 88. dan. Libanski Hezbolah je najavio da ubistvo visokih zvaničnika Hamasa u Bejrutu "neće proći bez odgovara i kazne." Izraelske odbrambene snage saopštavaju da se broj stradalih vojnika od početka sukoba popeo na 175.

Hezbolah objavio imena tri člana ubijena u prekograničnim sukobima s Izraelom

Hezbolah je objavio imena tri člana te libanske militantne grupe, koja su ubijena u prekograničnim sukobima s Izraelom, čime je broj poginulih operativaca porastao na pet.

Hezbolah navodi da su trojica boraca Muhamad Akram Hamad, Abas Husein Zaher i Hasan Ali Dakik, kao i da je grupa gađala izraelske trupe u blizini naselja Šomera kod libanske granice, koristeći "odgovarajuće oružje", oko 20.55 po lokalnom vremenu.

Libanski sajt Al-Mejadin povezan sa Hezbolahom izvijestio je o izraelskim napadima na grad Nakura, na jugu zemlje, dok izraelska vojska nije komentarisala optužbe.

Hezbolah je imenovao 143 člana koje je Izrael ubio tokom sukoba koji su u toku, uglavnom u Libanu, kao i pojedine u Siriji, prenosi Tajms of Izrael.

U Libanu je ubijeno još 19 operativaca drugih militantnih grupa, jedan libanski vojnik i najmanje 19 civila, od kojih su trojica novinari.

Stejt department: SAD "ne vide genocidna djela" u Gazi

SAD nisu primijetile djela koja bi predstavljala genocid u Gazi, saopštio je potparol Stejt departmenta Metju Miler povodom zahtjeva Južne Afrike od Međunarodnog suda pravde (MSP) da se izraelske akcije u Pojasu Gaze proglase genocidom.

-To nisu optužbe koje treba olako iznositi. Ne vidimo nikakva djela koja predstavljaju genocid - rekao je Miler.

Potparol Stejt departmenta takođe je saopštio da nije u poziciji da procijeni da li su ratni ili zločini protiv čovječnosti počinjeni u palestinskoj enklavi, prenosi Rojters.

U podnesku Južne Afrike Međunarodnom sudu pravde navodi se da je Izrael prekršio Konvenciju o genocidu iz 1948. godine, koja je sastavljena nakon Holokausta, i odnosi se na pokušaj uništenja naroda u cjelini ili djelimično.

Južna Afrika traži od MSP da izda privremene mjere kojima bi Izraelu bilo naloženo da prekine svoje vojne operacije u Gazi, za koje se ističe da su neophodne zarad, kako se navodi, sprečavanja teške i nepopravljive štete po prava palestinskog naroda.

Sud je zakazao javne rasprave po ovom pitanju za 11. i 12. januar, dok je Izrael naglasio da će se braniti protiv svih optužbi. Od 7. oktobra u Gazi je ubijeno više od 22.000 ljudi i 2,3 miliona stanovnika enklave suočava se s humanitarnom katastrofom, piše Rojters.

Stejt department: SAD zabinute zbog širenja sukoba nakon ubistva Al Arurija

SAD su zabrinute zbog rizika od širenja konflikta u Gazi na druge frontove nakon ubistva Saleha al Arurija, jednog od vođa Hamasa, u napadu u Bejrutu, izjavio je potparol Stejt departmenta Metju Miler.

Miler je rekao da ne može da pretpostavlja ko je izvršio napad, ali je Al Arurija nazvao „brutalnim teroristom sa krvlju civila na svojim rukama", prenosi Rojters.

Izrael nije potvrdio niti demantovao da ta država stoji iza atentata koji se dogodio u utorak.

U napadu u kojem su pogođene prostorije Hamasa, stradalo je ukupno šest osoba, među kojima su Al Aruri i dva lidera oružanog krila Hamasa, brigada Al Kasam.

Saleh al Aruri je bio zamjenik lidera Hamasa u inostranstvu i de fakto vođa Hamasovog vojnog krila na Zapadnoj obali, navode izraelski mediji.

 

Rasprave u postupku protiv Izraela 11. i 12. januara

Međunarodni sud pravde održaće 11. i 12. januara javne rasprave u postupku koji je pokrenula Južnoafrička Republika protiv Izraela zbog rata u Gazi.

Južnoafrička Republika je u petak, 29. decembra, zatražila od Međunarodnog suda pravde da izda uredbu prema kojoj je Izrael prekršio svoje obaveze prema Konvenciji o genocidu iz 1948. u ratu protiv Hamasa.

Izrael je saopštio da će se pojaviti pred sudom da ospori optužbe.

Sudu obično treba jedna ili dvije sedmice da donese odluku o hitnim mjerama nakon rasprave. Presude suda su konačne, ali sam sud nema ovlašćenja da ih sprovodi.

Lider Hezbolaha zaprijetio “borbom bez granica”

Lider Hezbolaha Hasan Nasrala odao je počast ubijenom operativcu Hamasa Salehu al Aruriju, pri čemu je izjavio saučešće Hamasu i palestinskom narodu.

IDF: Talac ubijen tokom pokušaja spasavanja u decembru

Izraelske odbrambene snage obavijestile su porodicu taoca Sahara Baruha da je on ubijen 8. decembra tokom neuspjelog pokušaja spasavanja iz zatočeništva Hamasa u Pojasu Gaze.

Izraelska vojska saopštila je da u ovoj fazi nije u mogućnosti da utvrdi tačan uzrok smrti Baruha, prenosi Tajms of Izrael i ističe da trenutno nije poznato da li je Barhuha ubio Hamas ili Izrael.

Hamas je ranije tvrdio da su Izraelske odbrambene snage ubile Baruha i objavio snimak njegovog tijela.

Izraelska vojska je, nakon incidenta, saopštila da su dva njena vojnika teško ranjena u neuspjelom pokušaju spasavanja talaca.

Egipatski predsjednik: Prioritet obezbjeđivanje primirja u Gazi

Egipatski predsjednik Abdel Fatah el Sisi poručio je delegaciji američkog kongresa da je prioritet obezbjeđivanje primirja u Gazi, navodi se u saopštenju predsjedništva.

Sisi je istakao važnost "odgovornog djelovanja" da bi se izbjeglo širenje sukoba u regionu, kaže se u saopštenju.

Portparol izraelske vlade: Ukupno nastradalo 509 vojnika

Portparol izraelske vlade Ejlon Levi rekao je da je od početka sukoba sa Hamasom ukupan broj poginulih izraelskih vojnika porastao na 509.

Precizirao je da su najmanje 174 vojnika poginula tokom izraelske kopnene operacije u Pojasu Gaze.

Ukupan broj izraelskih žrtava od 7. oktobra, uključujući civile, veći je od 1.200 jer je provobitna procjena od 1.400 poginulih u međuvremenu revidirana, prenosi londonski Gardijan.

Međunarodna zajednica mora da nametne rješenje za sukob Izraela i Hamasa, jer obe strane nisu u stanju da se dogovore, izjavio je visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

"Vjerujem da smo za ovih 30 godina naučili da rješenje mora biti nametnuto spolja, jer dve strane nikada neće moći da postignu dogovor", rekao je Borelj u Lisabonu.

Ministarstvo zdravlja u Gazi: 128 Palestinaca stradalo u protekla 24 sata

Ministarstvo zdravlja u Gazi, koje vodi Hamas, saopštilo je da je 128 Palestinaca stradalo u protekla 24 sata u Pojasu Gaze, dok je 261 povrijeđen.

Broj ubijenih Palestanaca od početka sukoba, 7. oktobra, porastao je na 22.313, dok je 57.296 ranjenih. 

UN "duboko" zabrinute zbog moguće eskalacije sukoba u regionu

Mirovne snage UN u Libanu (Unifil) saopštile su da su "duboko" zabrinute zbog moguće eskalacije sukoba u regionu, koja bi mogla da ima "razorne posljedice" po civile sa obe strane plave linije.

"Nastavljamo da apelujemo na sve strane da prestanu paljbu, a sve uticajne sagovornike da pozivaju na uzdržanost", navodi UN u saopštenju.

Plava linija je granica koja razdvaja Liban i sjeverni Izrael.

IDF gađale više lokacije i operativce Hamasa u Južnoj Gazi

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su gađale više lokacije i operativce Hamasa u Južnoj Gazi, ključujući osmatračke i položaje za lansiranje projektila.

IDF navodi da je uočila operativca Hamasa koji je pokušavao da postavi eksploziv na izraelski tenk u Kan Junisu na jugu Gaze, gdje se intenzivne borbe nastavljaju.

Libanska vlada razgovarala sa Hezbolahom i "ukazala da ne treba da odgovara" na ubistvo Saleha el Arurija

Libanski ministar spoljnih poslova Abdalah Bu Habib izjavio je da njegova vlada razgovara sa Hezbolahom da bi tom pokretu "ukazala da ne treba da odgovara" na ubistvo Saleha el Arurija, visokog zvaničnika Hamasa  u Bejrutu.

Habib je za rekao da libanska vlada, zapravo. predstavnicima Hezbolaha ne govori šta da rade, već da sa njima vodi dijalog.

"U naredna 24 sata biće jasno da li reaguju ili ne. Veoma smo zabrinuti. Libanci ne žele da budu uvučeni, čak ni Hezbolah, u regionalni rat", rekao je Habib.

Habib je pozvao Zapad da "izvrši pritisak na Izrael da prekine sve nasilje i akcije, ne samo u Libanu, u Bejrutu, već i u Gazi". 

Sanders opet pozvao Kongres da blokira više milijardi dolara vrijednu pomoć Izraelu

Američki senator Berni Sanders ponovio je poziv Kongresu da blokira predloženu vojnu pomoć Izraelu vrijednu više milijardi dolara.

Sanders je, takođe, osudio izraelsku vojnu kampanju u Pojasu Gaze kao "Netanjahuov nezakonit, nemoralan, brutalan i krajnje nesrazmeran rat protiv palestinskog naroda".

Naveo je u objavi na platformi Iks da je rat u Pojasu Gaze izazvan Hamasovim "varvarskim napadom", ali je ocijenio da je odgovor Izraela "krajnje nesrazmjeran, nemoralan i u suprotnosti sa međunarodnim pravom".

"Dosta je bilo. Poreski obveznici SAD više ne smiju da budu saučesnici u uništavanju života nevinih muškaraca, žena i djece u Gazi", poručio je Sanders.

Abdolahjan: Izrael nije postigao niti jedan od svojih ciljeva u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahjan rekao je da ubistvo Saleha el Arurija, zamjenika lidera Hamasa u Bejrutu dokazuje da Izrael nije postigao niti jedan od svojih ciljeva u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali, uprkos podršci SAD.

Amir Abdolahjan ocjenjuje da ubistvo Arurija predstavlja "kukavičku terorističku operaciju".

IDF: Još jedan vojnik poginuo,  ukupan broj stradalih vojnika porastao na 175

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da je još jedan vojnik poginuo u borbama u Pojasu Gaze, čime je ukupan broj stradalih vojnika porastao na 175.

Hezbolah poručila da je ubistvo visokih zvaničnika Hamasa u Bejrutu predstavlja "ozbiljan napad na Liban"

Libanska grupa Hezbolah poručila je da ubistvo visokih zvaničnika Hamasa u Bejrutu predstavlja "ozbiljan napad na Liban" i "opasan razvoj događaja" u ratu sa Izraelom.

"Ovaj zločin neće proći bez odgovora i kazne. Verni smo svojim principima i obavezama koje smo sebi dali. Ovo je dan koji ćemo pamtiti", naveli su iz Hezbolaha na Telegramu.

Dodaju da je ubistvo Saleha el Arurija, jednog od najviših zvaničnika Hamasa, i njegovih kolega "u srcu predgrađa Bejruta ozbiljan napad na Liban, njegov narod i suverenitet".

Palestinska grupa Hamas potvrdila je prethodno da su u izraelskom napadu na predgrađe Bejruta ubijeni El Aruri i dva lidera njenih elitnih brigada Al Kasam.

U napadu u kojem su pogođene prostorije Hamasa, stradalo je ukupno šest osoba. Izraelska vojska zasad nije komentarisala incident.

El Aruri je bio zamjenik lidera Hamasa u inostranstvu i de fakto vođa Hamasovog vojnog krila na Zapadnoj obali, navode izraelski mediji.

Američki državni sekretar Entoni Blinken razgovarao je sa italijanskim ministrom spoljnih poslova Antonijom Tajanijem, saopštio je Stejt department.

"Blinken je istakao hitnost rešavanja humanitarne krize u Gazi i sprečavanja eskalacije sukoba", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su SAD i Italija posvećene zajedničkom radu na rešavanju globalnih izazova u 2024. godini u kojoj Italija preuzima predsedavanje nad G7.

IDF nastavio operacije na jugu i u centralnim delovima Gaze

Izrelske odbrambene snage (IDF) nastavile su svoje operacije na jugu i u centralnim delovima Gaze, što je prema navodima palestinskih vlasti, dovelo do novih civilnih žrtava.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant kaže da će borbe na jugu Pojasa Gaze i dalje biti intenzivne, a da je samo nekoliko hiljada militanata Hamasa ostalo na severu palestinske enklave.

Tvrdi da ih je na tom području na početku sukoba bilo od petnaest do osamnaest hiljada.

Šef Hamasa Ismail Hanije  iznio stav ove grupe pregovaračima iz Katara i Egipta

Šef Hamasa Ismail Hanije rekao je da je taj pokret iznio svoj stav pregovaračima iz Katara i Egipta koji se zasniva na "potpunom prekidu agresije" na Palestince.

"Taoci neće biti pušteni osim pod uslovima Hamasa", istakao je Hanije.

Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je 22.185 Palestinaca ubijeno u toj enklavi od 7. oktobra.

Zamjenik lidera Hamasa Saleh el Aruri ubijen je u u napadu izraelske bespilotne letelice na južno predgrađe Bejruta. Prema navodima televizije pod kontrolom Hamasa, u napadu su poginuli i dvojica šefova Hamasovih Kasam brigada.

Libanski Hezbolah saopštio je da ubistvo Arurija neće proći bez "kazne".

Privremeni premijer Libana Nadžib Mikati ocenio je da ubistvo Arurija ima za cilj da uvuče Liban u novu fazu konfrontacije u svetlu svakodnevnih napada na jug zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana