Stejt department: Prioritet oslobađanje novinara Vol strit džurnala

Tanjug
Foto: Tajms of Izrael

VAŠINGTON - Puštanje izvještača Volstrit džurnala Evana Gerškoviča iz ruskog istražnog zatvora je glavni prioritet za predsjednika SAD Bajdena, izjavio je danas savjetnik za nacionalnu bezbjednost SAD Džejk Saliven.

„Nećemo se zaustaviti dok ga ne vratimo kući”, rekao je Džejk Saliven na forumu Volstrit džurnala i dodao da je bilo razgovora sa ruskom stranom o puštanju Gerškoviča na slobodu, prenosi Rojters.

Portparol Stejt departmenta Metju Miler rekao je ranije ovog mjeseca da je Rusija odbacila novi prijedlog za oslobađanje Gerškoviča i Pola Vilana, dvojice Amerikanaca za koje SAD smatraju da su „nezakonito zadržani” u Moskvi.

Vilan je osuđen za špijuniranje 2020. godine na 16 godina zatvora.

Gerškovič je uhapšen 29. marta u gradu Jekaterinburgu na Uralu pod optužbom za špijunažu, za koju je zaprijećeno do 20 godina zatvora.

Gerškovič i Vol strit džurnal su odlučno negirali optužbe, a njujorški list je, takođe više puta pozivao na njegovo momentalno puštanje na slobodu.

Bijela kuća je optužbe nazvala „smješnim”, a američki ambasador Džozef Bajden je pritvaranje nazvao ''potpuno nezakonitim”.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kritikovala je danas način na koji Vašington pokušava da oslobodi Gerškoviča.

„Što se tiče Gerškoviča, Vašington je uključio megafon, a ne mikrofon i čini sve da se suprotstavi navodnoj ruskoj agresiji na novinara...(iako) je on uhvaćen na licu mesta prilikom primopredaje ili pokušaja da pribavi poverljiva dokumenta”, rekla je Zaharova novinarima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana