Stefančuk: Ukrajinska pravoslavna crkva uskoro van zakona

Srna
Stefančuk: Ukrajinska pravoslavna crkva uskoro van zakona

KIJEV - Predsjednik ukrajinske Vrhovne rade Ruslan Stefančuk rekao je da će Ukrajinska pravoslavna crkva (UPC) uskoro biti stavljena van zakona zbog svojih veza sa Rusijom.

-Ruska crkva u Ukrajini, Ukrajinska pravoslavna crkva ili UPC biće zabranjena. Prijedlog zakona koji će se naći pred parlamentom naredne sedmice predviđa njenu hitnu zabranu - rekao je Stefančuk televizijskom kanalu "Rada".

Kada je riječ o ukrajinskim vjerskim organizacijama osumnjičenim za saradnju sa ruskom crkvom, kaže Stefančuk, one će imati na raspolaganju devet mjeseci da prekinu veze sa Moskvom.

On je dodao da će eksperti odlučiti koje vjerske organizacije treba zatvoriti.

Ukrajina vodi aktivnu kampanju protiv kanonske UPC, uključujući podsticanje prelaska njenih vjerskih zajednica pod jurisdikciju Pravoslavne crkve Ukrajine, koja je nastala 2018. godine spajanjem dvije raskolničke vjerske strukture.

Lokalne vlasti oduzimaju UPC pravo zakupa zemljišta za postavljanje crkvenih objekata, a uz njihovu podršku, a pristalice Pravoslavne crkve Ukrajine nasilno zauzimaju objekte UPC i napadaju njene sveštenike.

Služba bezbjednosti Ukrajine pokrenula je krivični postupak protiv 70 sveštenoslužitelja UPC, dok je 16 mitropolita i 19 arhijereja ostalo bez ukrajinskog državljanstva, podsjeća TASS.

Ukrajinski parlament je 19. oktobra 2023. godine usvojio u prvom čitanju nacrt zakona koji je izradila Vlada po uputstvu predsjednika Vladimira Zelenskog, čiji je cilj potpuna zabrana UPC.

Očekuje se da će dokument stupiti na snagu 30 dana nakon objavljivanja, kako bi se Vladi dalo vremena da pripremi odgovarajuće podzakonske akte i uredbe.

Ipak, prema Državnoj službi Ukrajine za etno-politiku i slobodu savjesti, najmanje pet do šest miliona ljudi u zemlji ostaju parohijani UPC.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana