Stanković, Osmica i Tito stavljeni na crnu listu SAD

GS
Stanković, Osmica i Tito stavljeni na crnu listu SAD

BANjALUKA – Vlada SAD sankcionisala je danas Dragana Stankovića, direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko pravne poslove Republike Srpske, Osmana Mehmedagića Osmicu, bivšeg direktora Obavještajno bezbjedonosne agencije (OBA) BiH i Edina Gačanina poznatijeg kao Tito, kojeg su označili kao narko bosa.

Stanković je stavljen na listu zbog zakona o državnoj imovini na nivou Srpske, Osmanagića su kaznili zbog korupcije, a Gačanina zbog kriminalnih aktivnosti. 

Zašto je Stanković sankcionisan

Stanković je završio na crnoj listi zbog, kako su naveli, ometanja ili prijetnje implementaciji Dejtona. U obrazloženju odluke navedeno je da je Stanković kao vršilac dužnosti direktora, a kasnije i direktora Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske vodio agenciju odgovornu za Zakon o nepokretnoj imovini, te da je direktno doveo u pitanje ustavni poredak BiH, koji podriva Dejtonski mirovni sporazum.

Ističu da se Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine, koji uključuje današnji Ustav BiH i koji nastavlja biti osnova za strukturu vlasti u BiH, država sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i Republike Srpske. Posebno je naglašeno da je Zakonom o imovini RS izvršena uzurpacija državne vlasti BiH nad državnom imovinom koja se nalazi u RS kršeći odluke Ustavnog suda BiH, Ustav BiH i zabranu raspolaganja državnom imovinom iz 2005. godine koju je nametnuo Ured visokog predstavnika.

- U svojim javnim izjavama o zakonima o imovini, koje su podudarne sa izjavama predsjednika RS-a pod sankcijama SAD-a Milorada Dodika i drugih lidera RS-a, Stanković je tvrdio da država nema ovlašćenja nad nepokretnom imovinom koja se nalazi u RS. Ustavni sud BiH je 22. septembra 2022. godine zaključio da je zakon o imovini, kao i njegovi prethodnici, u suprotnosti sa Ustavom BiH, koji je u cijelosti priložen kao Aneks IV Dejtonskog mirovnog sporazuma - istakli su.

Zbog toga su SAD Stankovića danas imenovale kao odgovorno lice ili saučesnika u opstrukcijama sprovođenja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Zašto je Osmica sankcionisan

- U svom službenom svojstvu generalnog direktora Obavještajno-bezbjednosne agencije BiH, državljanin BiH Osman "Osmica" Mehmedagić zloupotrijebio je državnu telekomunikacionu kompaniju u korist Stranke demokratske akcije (SDA), jedne od najvećih političkih stranaka u BiH. Mehmedagić je koristio državnu telekomunikacionu kompaniju BH Telekom za prikupljanje mobilnih aktivnosti od bh. političara koji nisu povezani sa SDA. Mehmedagić je takođe dao instrukcije jednom pojedincu da nadgleda vladinog zvaničnika povezanog s opozicionom strankom iz Republike Srpske - navodi se u izvještaju.

Osim toga, Mehmedagić je iskoristio svoj položaj, prijetnje i veze da potakne kandidate iz "Osmorke" da podrže SDA. Postoje i vjerodostojne informacije da je Mehmedagić sarađivao sa kriminalnim grupama kako bi obogatio sebe i svoju političku stranku.

Zašto je Gačanin sankcionisan

- Edin Gačanin jedan je od najplodnijih svjetskih trgovaca drogom. Rodom iz Sarajeva, Gačanin je vođa kartela “Tito i Dino”, koji uključuje članove njegove porodice i prijatelje iz BiH. Pored pokušaja trgovine narkoticima u više zemalja, Gačaninov kartel je umiješan u pranje novca i usko je povezan s grupom za organizirani kriminal Kinahan, transnacionalnom kriminalnom organizacijom koju je OFAC ranije sankcionisao u skladu sa E.O. 13581, sa izmjenama i dopunama E.O. 13863, zbog svoje uloge kao značajne transnacionalne kriminalne organizacije.

OFAC danas sankcioniše Gačanina na osnovu E.O. 14059 jer je učestvovao ili pokušao da se uključi u aktivnosti ili transakcije koje su materijalno doprinijele međunarodnom širenju nedozvoljenih droga ili sredstava za njihovu proizvodnju ili predstavljaju značajan rizik od materijalnog doprinosa. Današnje sankcije Gačaninu usko su koordinisane sa SAD. Uprava za borbu protiv droga, Agencija Evropske unije za saradnju u provođenju zakona Europol, te zemlje Holandije, Francuske i Belgije - navode iz OFAC-a.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana