Štab Crnomorske flote u Sevastopolju pogođen raketama

GS/Agencije
Štab Crnomorske flote u Sevastopolju pogođen raketama

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 576. dan. Sjedinjene Američke Države danas su objavile detalje novog paketa vojne pomoći Ukrajini od 325 miliona dolara. Ukrajinske vlasti saopštile su da je u više ruskih napada tokom noći, poginula jedna osoba, a povrijeđeno najmanje 13. Ruska PVO je uništila dvije ukrajinske bespilotne letjelice u blizini obale Krima i iznad Krasnodarskog kraja, saopštilo je jutros Ministarstvo odbrane Rusije.

Štab Crnomorske flote u Sevastopolju pogođen raketnim udarom

Na štab Crnomorske flote u Sevastopolju izvršen je raketni udar, saopštio je guverner Mihail Razvožajev.

-Neprijatelji su izveli raketni udar na štab flote. Dio projektila je pao u blizini pozorišta Lunačarski- naveo je on na svom Telegram kanalu.

Na lice mjesta stigle su sve službe Hitne pomoći, a informacije o tome da li ima nastradalih se provjeravaju, prenosi agencija RIA Novosti.

Razvožajev je takođe pozvao stanovnike da na društvenim mrežama ne postavljaju fotografije i video-zapise sa lica mjesta.

Uništeni ukrajinska raketa i dvije bespilotne letjelice kod obale Krima

Ruske snage protivvazdušne odbrane uništile su ukrajinsku raketu i dvije bespilotne letjelice kod obale Krima, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije.

- Dežurni sistemi protivvazdušne odbrane kod zapadne obale poluostrva Krim otkrili su i uništili jednu ukrajinsku vođenu raketu i dve bespilotne letjelice - navedeno je u saopštenju. Dodaje se da su raketa i dronovi oboreni danas oko 10.30 sati po moskovskom vremenu.

Zelenski: Oslobodićemo Bahmut i još dva ključna ukrajinska grada, imamo plan

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da će ukrajinske snage od ruskih trupa osloboditi istočni grad Bahmut i još dva ključna ukrajinska grada.

-Deokupiraćemo Bahmut. Mislim da ćemo deokupirati još dva grada - rekao je Zelenski tokom razgovora sa novinarima u Vašingtonu, prenosi CNN.

 Dodao je da neće reći koji su to gradovi.

- Neću vam reći koje gradove, izvinite. Imamo plan. Veoma, veoma sveobuhvatan plan - dodao je Zelenski.

 Ukrajina: Najmanje jedna osoba poginula u ruskom granatiranju Hersona

Najmanje jedna osoba je poginula danas u ruskom granatiranju grada Hersona na jugu Ukrajine, saopštio je regionalni guverner Oleksandr Prokudin.

On je na Telegramu naveo da je jedan 25-godišnji muškarac poginuo, a još jedna osoba ranjena, u napadu na stambene četvrti u gradu, blizu linije fronta, prenosi Rojters.

-Granatiranje je izazvalo požare u kući i garaži -  rekao je ukrajinski zvaničnik.

Zelenski stigao u posjetu Kanadi, Trudo ga dočekao na aerodromu

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski doputovao je u prvu posetu Kanadi od početka rata, a kanadski premijer Džastin Trudo ga je dočekao na aerodromu u Otavi, prenosi BBC pozivajući se na kanadske medije.

Ukrajinski predsjednik dolazi u Kanadu, kako bi se sastao sa premijerom Džastinom Trudoom i obratio se kanadskom parlamentu u Otavi, saopšteno je iz kabineta kanadskog premijera, prenosi Rojters.

Zelenski će takođe posetiti Toronto, kako bi se sastao sa kanadskim poslovnim liderima i razgovarao o ulaganjima privatnog sektora u budućnost Ukrajine, saopštio je kabinet kanadskog premijera.

-Kanada ostaje nepokolebljiva u svojoj podršci narodu Ukrajine dok se bori za svoj suverenitet i svoju demokratiju, kao i naše zajedničke vriednosti poput poštovanja vladavine prava, slobode i samoopredjeljenja - naveo je Trudo u saopštenju.

Zelenski je u četvrtak boravio u Vašingtonu, gdje se sastao sa predsjednikom SAD Džozefom Bajdenom i drugim američkim zvaničnicima, dan nakon što se lično obratio Savjetu bezbjednosti UN, prvi put od ruskog napada na Ukrajinu.

SAD šalju Kijevu naoružanje u vrijednosti 325 miliona dolara

Sjedinjene Američke Države danas su objavile detalje novog paketa vojne pomoći Ukrajini od 325 miliona dolara.

Ovaj paket uključuje, između ostalog, kasetnu municiju, protivtenkovsko naoružanje i rakete za HIMARS sisteme protivvazdušne odbrane, saopštila je američka administracija.

- Otpornost, hrabrost i odlučnost Ukrajine inspirisali su sviet i podstakli napore SAD i svijeta da joj pomognu da se odbrani i obezbedi svoju budućnost. Poslije najave predsjednika Bajdena o novom paketu bezbjednosne pomoći Ukrajini, u skladu sa predsjednikovim delegiranjem ovlašćenja, odobravam dodatnu bezbjednosnu pomoć Ukrajini, koja će obezbijediti 128 miliona dolara vrijedno američko naoružanje i opremu iz zaliha Ministarstva odbrane. Pentagon će takođe obezbijediti naoružanje i opremu u vrednosti 197 miliona, kao dio prethodno dogovorenih tranši - saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

U saopštenju Stejt departmenta se navodi da naoružanje i oprema uključuju dodatnu protivvazdušnu municiju koja će pomoći u jačanju ukrajinske PVO od vazdušnih napada iz Rusije sada i tokom naredne zime, kada će Moskva vjerovatno obnoviti svoje napade na ukrajinsku vitalnu infrastrukturu.

Saopšteno je da paket pomoći sadrži artiljerijsku i protivoklopnu municiju, kao i kasetnu municiju, što će, kako je navedeno, dodatno poboljšati kapacitet Ukrajine da nastavi svoju kontraofanzivu protiv ruskih snaga.

U saopštenju se navodi i da su SAD i Ukrajina uspostavile partnerstvo koje je jače nego ikad, kao i da su u protekloj godini, ukrajinske snage povratile više od 50 odsto teritorije koju su ruske snage zauzele od februara 2022.

 Ministarstvo odbrane SAD u saopštenju je navelo da šalje dodatni paket bezbjednosne pomoći kako bi se zadovoljile vitalne bezbjednosne i odbrambene potrebe Ukrajine.

Istaknuto je da je to četrdeset sedma tranša opreme, koje je Bajdenova administracija obezbijedila iz zaliha američke vojske za Ukrajinu od avgusta 2021.

Precizirano je da ovaj paket pomoći, u vrijednosti do 325 miliona dolara, uključuje između ostalog, rakete AIM-9M za protivvazdušnu odbranu, dodatnu municiju za mobilne raketne sisteme HIMARS i sisteme protivvazdušne odbrane Avenger.

U novom paketu su i protivoklopni sistemi Džavelin i AT-4, još 59 taktičkih vozila, preko tri miliona komada municije za malokalibarsko oružje, rezervni dijelovi, oprema za održavanje i drugo, saopštio je Pentagon.

Kijev: Više ruskih napada tokom noći, poginula jedna osoba povrijeđeno najmanje 13

U ruskom napadu na grad Kurahovo, zapadno od Donjecka, povrijeđeno je 13 ljudi, među njima i osoba izvučena ispod ruševina, saopštio je danas gradonačelnik Roman Padun.

On je ukrajinskim medijima saopštio da su bila dva udara na grad, što je izazvalo požar, prenosi Rojters.

Ukrajinski zvaničnik nije iznio detalje o tome koje oružje korišćeno u napadu, a na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vidi se nekoliko zgrada u plamenu, navodi britanska agencija, uz napomenu da nije mogla nezavisno da proveri izvještaje.

Kurahovo se nalazi u blizini Marinke, grada na liniji fronta koji je pod ukrajinskom kontrolom i ruskim napadima već mjesecima.

U južnom regionu Hersona, guverner Oleksandr Prokudin je na Telegramu saopštile da su ruske snage granatirale grad Zelenivka, i da je u napadu poginula jedna žena, koja je izvučena ispod ruševina njenog doma.

Južna grupa ukrajinske vojske, koja takođe objavljuje izveštaje na Telegramu, saopštila je da je ruska raketa pogodila rekreativni objekat,  jugozapadno od crnomorske luke Odesa, a u ovom napadu nema prijavljenih žrtava, prenosi Rojters.

MO Rusije: Dva drona uništena iznad Krima i Krasnodarskog kraja

Ruska PVO je uništila dvije ukrajinske bespilotne letjelice u blizini obale Krima i iznad Krasnodarskog kraja, saopštilo je jutros Ministarstvo odbrane Rusije.

-Noćas je spriječen pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad pomoću bespilotnih letjelica na objekte u Rusiji. Dežurni PVO sistemi uništili su dvije ukrajinske bespilotne letjelice iznad Crnog mora, u blizini jugoistočne obale Krima i iznad Tuapsinskog okruga Krasnodarskog kraja - navedeno je u saopštenju, prenosi agencija RIA Novosti.

Bajden Zelenskom: SAD ostaju posvećene pružanju podrške u odbrani od Rusije

Američki predsjednik Džozef Bajden rekao je na početku razgovora sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim u Bijeloj kući da su SAD i dalje posvećene pružanju podrške u naporima Kijeva da se odbrani od ruske invazije.

Han Dženg: Prekid vatre jedini put ka rješenju ukrajinskog sukoba

Prekid vatre i početak mirovnih pregovora jedini su način za rješavanje ukrajinske krize, izjavio je potpredsjednik Kine Han Dženg.

- Komunikacija i dijalog su važna sredstva za postizanje međunarodne saradnje u oblasti bezbjednosti. Isto je i sa sukobljenim stranama. Prekid vatre i početak mirovnih pregovora jedini su način da se riješi ukrajinska kriza - poručio je Han na 78. zasjedanju Generalne skupštine UN u Njujorku, prenosi RIA Novosti.

Prema njegovim riječima, Kina podržava sve napore usmjerene na mirno rješenje ukrajinske krize i nastaviće da igra konstruktivnu ulogu u postizanju mira što je prije moguće.

Takođe je napomenuo da su bezbednosna pitanja u svim zemljama međusobno povezana i utiču jedno na drugo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana