Šta znamo o Trampovom kandidatu za potpredsjednika SAD

Tanjug
Šta znamo o Trampovom kandidatu za potpredsjednika SAD

VAŠINGTON - Na republikanskoj konvenciji u Milvokiju u američkoj državi Viskonsin objavljeno je večeras da će kandidat za potpredsjednika republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trampa biti senator iz Ohaja Džej Di Vens (Džejms Dejvid Vens).

Vens je senator od 2023. godine, bavi se, osim politikom, i biznisom i pisanjem.

Džej Di Vens je glasni kritičar američke vojne pomoći Ukrajini i podržava američko finansiranje Izraela u ratu protiv Hamasa.

Rođen je 2. avgusta 1984. godine u Midltaunu u Ohaju.

On je služio kao marinac prije nego što je studirao političke nauke i filozofiju na Državnom univerzitetu Ohajo i stekao zvanje doktora prava na Pravnom fakultetu Jejla 2013. godine. 

Postao je poznat po svojim memoarima iz 2016. godine - "Hillbilly Elegy" koji opisuju njegovo odrastanje u Midltaunu.

Memoari su postali bestseler "Njujork tajmsa" 2016. i 2017. godine i privukli značajnu pažnju medija tokom predsjedničkih izbora u SAD 2016. godine.

Memoari su bili u finalu za Dejtonsku nagradu za književnost 2017. i dobio je  nagradu Audie za dokumentarnu literaturu 2017. godine.

Vens je pokrenuo svoju prvu političku kampanju za mjesto u Senatu Ohaja 2021. godine i dobio je republikansku nominaciju nakon što ga je podržao bivši američki predsjednik Donald Tramp. 

Vens je na opštim izborima pobijedio demokratskog kandidata Tima Rajana. 

Bio je ratni dopisnik i tokom rata u Iraku dodijeljen je odjeljenju za odnose sa javnošću Drugog krila marinaca.

Preselio se u San Francisko gdje je radio u tehnološkoj industriji za preduzetnička ulaganja i bio je direktor u firmi "Mithril Capital" između 2016. i 2017. godine.

U januaru 2017. godine Vens je postao saradnik "CNN-a".

Vens je investirao u Rumble, kanadsku onlajn video platformu popularnu među političkim desničarima.

Kada je riječ o njegovim stavovima, Vens se protivi abortusu i nagovijestio je da bi mogao da podrži federalnu zabranu abortusa nakon 15 sedmice trudnoće. 

Vens je predložio nacrt zakona kojim bi briga o rodnoj afirmaciji maloljetnika postala krivično djelo na osnovu federalnog zakona i kojim bi bilo blokirano korišćenje sredstava poreskih obveznika za promjenu pola maloljetnika.

Takođe se zalaže za ograničavanje imigracija.  

Vens je rekao da SAD ne žele da se povuku iz NATO-a, ali da smatra da bi Vašington trebalo da preusmjeri fokus na istočnu Aziju, kao i da određene evropske članice NATO-a ne izdvajaju dovoljno sredstava za sopstvenu bezbjednost.

Vens je u braku sa bivšom koleginicom sa kojom je zajedno studirao pravo, Ušom Čilukuri, od 2014. godine i imaju troje djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana