Šta se dešava u ratu Ukrajine i Rusije

GS
Foto: Tanjug/AP

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini traje 623. dan. Ukrajinske vlasti se žale da su zapadne zemlje počele da zaboravljaju na Kijev, pošto su sukob na Bliskom istoku i pomoć Izraelu izbili u prvi plan.

Međutim, Figaro piše da je ovaj trend nastao ranije i da ima dublje razloge. Nakon izbijanja sukoba na Bliskom istoku, situacija je postala još napetija.

Sada SAD moraju da pomognu svom savezniku bez napuštanja Ukrajine, uprkos unutrašnjim podjelama. Kako napominje autor članka, zbog toga je Džo Bajden spojio pomoć dvjema zemljama u jedan paket, pošto ideja o pružanju dodatne pomoći samoj Ukrajini više nema veliku podršku u Vašingtonu, piše Figaro.

Ukrajinska kontraofanziva je bila neuspješna. Prema riječima glavnokomandujućeg trupa Valerija Zalužnog, rat je u ćorsokaku, podsjeća francuski list.

Lavrov: Amerikanci kupili trećinu ukrajinskog poljoprivrednog zemljišta

Američke prehrambene kompanije kupile su više od trećine poljoprivrednog zemljišta u Ukrajini i imaju profit od toga, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je u obraćanju stranim diplomatama rekao da se "veoma jednostavno" objašnjava činjenica da je Zapad pokrenuo histeričnu kampanju kada se Rusija povukla iz Crnomorske inicijative za izvoz žitarica, čiji se ruski dio nije "nigdje pomjerio".

"Američke kompanije kupile su više od trećine plodne zemlje u Ukrajini i na njoj ostvaruju profit. Oni su zabrinuti zbog činjenice da je otežana isporuka hrane iz Ukrajine na svjetska tržišta i što se zbog toga smanjuje zarada", naveo je Lavrov.

Vašington post: Sukob se neće završiti u korist Ukrajine

Pristalice Ukrajine treba da "preispitaju svoju viziju pobjede", jer se sukob očigledno neće završiti u njihovu korist, piše Vašington post.

Ukrajina je danas u lošijoj situaciji nego u novembru prošle godine, ali ne treba se nadati pomoći saveznika: oni ne idu u direktan rat sa Rusijom i da rizikuju nuklearni udar samo da bi pomogli Kijevu.

Umjesto da se i dalje nada nemogućem, Vašington post poziva Ukrajince da "pređu sa snova o pobjedi na pripremu za život u ćorsokaku". Uprkos svim svojim riječima, Sjedinjene Države neće podržati Ukrajinu na štetu njenih interesa: one nemaju želju za direktnim ratom sa Rusijom.

Prema pisanju lista, "pobjeda Rusije u Ukrajini bila bi užasan udarac američkim interesima, ali ne toliko strašna da bi Vašington rizikovao nuklearni rat".

Stoga, umjesto da nastave da se slijepo oslanjaju na svoje saveznike i njihovu pomoć, Ukrajinci bi trebalo da preispitaju svoje ciljeve i mogućnosti: ismijavanje i snishodljivost skepticima više neće funkcionisati — problem nije u njima, već u strategiji, piše Vašington post.

Rusija zakazala hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti

Rusija je zatražila hitnu sjednicu Savjeta bezbjednosti nakon što je Ukrajina granatirala centar Donjecka, saopštio je zamjenik stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski. Prethodno je saopšteno da je ukrajinska vojska granatirala centar Donjecka koristeći američke sisteme „hajmars“ i tom prilikom usmrtila najmanje 20 civila i ranila još 11.

Ukupno 20 žrtava prilikom granatiranja centra Donjecka

Ukupan broj poginulih u granatiranju Donjecka porastao je na 20, saopštio je Zajednički centar za kontrolu pitanja vezanih za ratne zločine u Ukrajini.

Pored toga, 11 ljudi je ranjeno, navodi se u saopštenju.

U napadu na Donjeck, kada je poginulo šestoro a ranjeno 11 ljudi, korišćene su rakete lansirane iz američkog sistema "hajmars", saopštio je šef Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

Američki zvaničnici: Kongres da odobri 11,8 milijardi dolara podrške Ukrajini

Vodeći američki zvaničnici apelovali su danas na Kongres da odobri budžet od 11,8 milijardi dolara podrške Ukrajini, kao dio sveobuhvatnog paketa Bijele kuće.

"Finansijska podrška Ukrajini je neizostavno povezana sa uspjehom na bojnom polju", navodi se u pismu poslatom liderima oba doma Kongresa.

Pismo su potpisali ministri Dženet Jelen, Lojd Ostin, Entoni Blinken i Samanta Pauer, preneo je "Kijev independent".

Oružane snage Rusije čiste zasade kod Pervomajskog

U blizini Kupjanska, ruske trupe nastavljaju da probijaju odbranu ukrajinskih formacija.

Zbog složenosti situacije, ukrajinska komanda je okupila značajne jedinice radi jačanja odbrane u slučaju ofanzive punog obima Oružanih snaga Rusije.

Tokom nekoliko dana, ruske jedinice su očistile zasade, krećući se od Pervomajskog i šireći zonu kontrole. Kao i ranije, napredak je spor zbog gustog miniranja područja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana