Šta je Bajden odgovorio bivšem borcu tzv. ARBiH na kritike američke politike

Tanjug
Šta je Bajden odgovorio bivšem borcu tzv. ARBiH na kritike američke politike

SARAJEVO - Bivši pripadnik tzv. Armije RBiH Mirsad Kurtagić nedavno je američkom predsjedniku Džozefu Bajdenu uputio pismo kritike zamerajući mu odnos SAD prema BiH tokom poslednjeg rata u poređenju sa odnosom te zemlje danas prema Ukrajini i od prvog čoveka SAD ubrzo dobio odgovor u kojem mu poručuje da će Amerika zajedno sa partnerima nastaviti da buda solidarna sa zvaničnim Kijevom u nanošenju štete Rusiji.

"Izazovi sa kojima se danas suočava naš svijet pokazuju koliko smo međusobno povezani i kako su sudbine svih ljudi povezane. Počevši od gladi i klimatskih promjena pa do ratova i pandemija, nijedna zemlja ne može sama rešiti ove zajedničke probleme, a Amerika sebi ne može priuštiti da bude odsutna na svjetskoj sceni.

Naše političko i ekonomsko liderstvo uvek će biti ukorenjeno u našim najvišim vrednostima: odbrani demokratije, promovisanju slobode, zagovaranju mogućnosti, promovisanju ljudskih prava, poštovanju vladavine prava i dostojanstvenom ophođenju prema svakoj osobi”, napisao je Bajden, prenela je Anadolija BiH. Prvi čovek SAD je naveo da je njegova administracija vratila diplomatiju u fokus američke spoljne politike, radeći u bliskoj saradnji s svojim saveznicima i partnerima na zaštiti slobode, suvereniteta i zajedničke budućnosti.

“Zajedno nastavljamo da budemo solidarni sa Ukrajinom, nanosimo štetu Rusiji i promovišemo odgovornost za zločine i ratne zločine počinjene nad ukrajinskim narodom.

Predvodimo globalne napore u borbi protiv prehrambene nesigurnosti i gladi. Takođe, naša odlučna klimatska agenda već pruža istorijske investicije kod kuće, kao i globalne obaveze da se zaustavi klimatska devastacija”, poručio je Bajden u odgovoru. Dodao je da će se Amerika i dalje voditi diplomatijom, a on, poručio je, neće oklevati da brani američki narod, cenjene vrednosti SAD i vitalne interese, uključujući i korišćenje sile kada je to potrebno. "Uvek ćemo biti uz naše prijatelje širom sveta i one koji su posvećeni čvrstim temeljima međunarodnog mira i stabilnosti.

Imaću na umu vašu poruku dok radimo na suočavanju s izazovima našeg vremena. Neka Bog blagoslovi Ameriku, i neka Bog zaštiti naše trupe, naše diplomate i sve one koji službe u opasnim uslovima. S poštovanjem”, piše u pismu s potpisom američkog predsjednika. Bajden je tako odgovorio Kurtagiću na opišno pismo upućeno neposredno nakon što je šef američke države posjetio Kijev u februaru ove godine.

U pismu punom kritike prema politici SAD, Kurtagić poručuje Bajdenu da je dužan da pomogne građanima Bosne da, kako navodi, "dosadašnja euforija i entuzijazam ne dovedu do razočaranja, jer građani BiH to nisu zaslužili”. Kurtagić navodi i da je na osnovu Bajdenovih obećanja, kako kaže, "prolio svoju krv" braneće načela demokratije o kojima šef SAD često govori, posebno nedavno tokom posete Kijevu i Varšavi.

"Ovde u Kijevu Vaše reči prati akcija za razliku od onoga što se dogodilo u Bosni gdje nije bilo tako!! Reči nisu pratile akciju, već su nam oduzeta ona minimalna prava koja svaka država ima u zaštiti i opsluživanju svojih građana”, naveo je, između ostalog, Kurtagić u pismu Bajdenu.

Kurtagić je Bajdena podsjetio da se, pored nekadašnjeg predsjednika Bila Klintona i predstavninka njegovog tadašnje kabineta i sam Bajden isticao u donošenju, kako navodi, "nepravednog mira i nagrađivanju zločinaca i neprijatelja".

Uz sve to, dodaje Kurtagić, BiH se danas “delegira (specijalni američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel) Eskobar koji podžava segregaciju i aparthejd”. Kurtagić u pismu Bajdenu podsjeća da mu je i ranije pisao na ovu temu, ali ga, kaže, šef američke države nije udostojio odgovora. Kurtagić je, između ostalog, naveo da je od BiH napravljen eksperiment u kojem se ne može nastaviti život u kojem se, tvrdi, "favoriziraju zločinci, uskraćuju međunarodni sudovi, a opstanak i razvoj državnog sustava je nemoguć".

Takođe, naveo je da se “međunarodni predstavnici na čelu BiH ponašaju neodgovorno i potpiruju razne sukobe" i pozvao Bajdena da konkretnim angažmanom SAD u BiH kažu tome "stop".

Inače, Mirsad Kurtagić, rođen je 1953. godine u Sarajevu, a, kako prenosi Anadolija, prije i po izbijanju rata bio je aktivno uključen u pripremu oružanog otpora. Tokom ratnih dejstava bio je, kažu, aktivni učesnik i učestvovao u svim borbenim dejstvima, kao i da je više puta ranjavan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana